Imbir lepszy od antybiotyku

korzeń imbiru

Imbir obok kurkumy jest tą rośliną, która może wyeliminować wiele chorób z organizmu. Warunek jest prosty: wygrywają te osoby, które nie mają słomianego zapału. Jeżeli będziesz używała imbiru przez tydzień, dwa, to efekty mogą być niewystarczające. Zawsze naturalne terapie mają to do siebie, że organizm potrzebuje czasu na przeprowadzenie czystki w organizmie.

Wiele leków farmaceutycznych działa natychmiast, ale czynią powolną destrukcje w organizmie. Naturalne terapie jak imbir i kurkuma, działają wolno, czyli efekty dostrzegane są po pewnym czasie.

Jakim?

Zależy od organizmu.

Czasami od razu, u niektórych po miesiącu, u innych po pół roku. Dlatego bądź cierpliwa i konsekwentna.

Ale najpierw wiedza…

Co zawiera kłącze imbiru?

  •  olejek eteryczny,
  •  żywice,
  •  skrobie,
  •  cukry,
  •  kwasy organiczne.

Podstawowymi składnikami olejku są związki seskwiterpenowe charakteryzujące się zapachem, czyli zingiberen i zingiberol oraz cyneol, borneol, cytral i aldehydy, z których gingerol posiada ostry, piekący smak. 

Imbir lekarski to wieloletnia roślina o guzowato – bulwiastych kłączach i pędach wyrastających do około 1 metra. W stanie dzikim kwitnie, natomiast imbir uprawiany nie ma kwiatów.

To co ma najcenniejsze, to kłącza imbiru.

Z imbiru wytłaczany jest również olejek.

Od tysięcy lat wykorzystywany był w medycynie chińskiej. Należał do jednych z pierwszych korzeni przywiezionych do Europy.

Do dziś jest bardzo cennym składnikiem leczniczym i oryginalną przyprawą.

Możemy go nabyć w postaci korzeni, zmielonego proszku lub w formie kandyzowanej i marynowanej.

Wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa i cenny składnik wielu kuracji w medycynie.

W leczeniu wykorzystuje się imbir cytwarowy i żółty.

Posiada bardzo intensywny aromat. W smaku jest ostry i słodko – gorzki.

Łączy się z takimi przyprawami jak: ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon.

Ze względu na swój intensywny zapach wykorzystuje się go przy produkcji perfum i alkoholi.

W kuchni dodaje potrawom, koktajlom i herbatkom charakterystyczny smak i aromat.

Dodatkowo, imbir dodaje się do: sosów, zup, wypieków, ciast, do różnego rodzaju deserów, owoców morza, tłustych mięs.

Jakie działanie posiada kłącze imbiru?

Kłącze imbiru przyswajane jest bardzo dobrze przez nasz organizm.

Ma działanie:

  •  przeciwbakteryjne,
  •  przeciwwirusowe,
  •  przeciwpasożytnicze,
  •  przeciwutleniające,
  •  pobudzające wydzielanie śliny i soku żołądkowego,
  •  działa rozkurczająco,
  •  przeciwwymiotne,
  •  poprawia apetyt,
  •  pobudza krążenie obwodowe,
  •  w postaci płynu używany jest do płukania gardła,
  •  podawany w niestrawnościach, wzdęciach, przy kolce jelitowej, i innych dolegliwościach trawiennych.

Na  temat imbiru przeprowadzono bardzo wiele badań naukowych. Ze względu na jego wszechstronne zastosowanie warto go mieć w każdym domu.

Jako ciekawostkę podam że: 1 łyżeczka proszku imbiru lub kilka plasterków świeżego korzenia zalane szklanką wody, działa odkażająco na nasz organizm.

W jakich schorzeniach imbir przynosi ulgę i jest skuteczny?

  • Przy wszystkich nudnościach u kobiet ciężarnych i nie tylko. Na jego bazie wytwarza się leki przeciwwymiotne, przy chorobie lokomocyjnej i morskiej.
  • Używa się go często przy niestrawnościach. Olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
  • Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Skuteczny nawet przy silnych bólach. Pomaga przy leczeniu różnych bólów głowy, w tym migreny.
  • Z dobrym skutkiem stosowany przy chorobie zwyrodnieniowej stawów. Zmniejsza obrzęki.
  • Redukuje poziom cukru we krwi.
  • Zawiera antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, niszczą tym samym komórki rakowe, czyli zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Można z powodzeniem stosować go jako uniwersalny, naturalny, antybiotyk.

Używając go systematycznie rzadziej chorujemy, rzadziej przeziębiamy się, a przy chorobie szybciej zdrowiejemy.

Ponadto jego właściwości podnoszą naszą odporność.

Przy przeziębieniach szybko nas rozgrzewa i przez to pocimy się szybciej. Leczy wszelkie bakteryjne choroby układu oddechowego. Można nim płukać gardło.

  • Stosowany przy leczeniu wrzodów.
  • Przy regularnym spożywaniu imbiru, tłuszcze szybciej się trawią.
  • Stosuje się go również jako naturalny lek przy astmie. Ułatwia oddychanie przy tej chorobie.
  • Działa pobudzająco, daje siłę – efekt jak po wypiciu kubka mocnej kawy. Jednak ma nieco inne działanie, niż kawa. Polecam przetestować na sobie.
  • Działa przeciwzakrzepowo.
  • Poprawia krążenie.
  • Działa moczopędnie przez to organizm szybciej oczyszcza się.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zwalcza cellulit.

W jaki sposób stosować imbir?

A oto parę sprawdzonych przepisów:

  • Herbatka z imbirem: 1 korzeń imbiru obieramy i kroimy w cienkie plasterki, 2 cytryny umyte i sparzone wrzątkiem kroimy w cienkie plasterki. Zalać wodą około 2 szklanek. Gotować na małym ogniu 20 minut. Możemy dodać miodu do smaku. Popijamy 2 razy dziennie. Taka herbatka nie dość że rozgrzewa, to także pomaga odkrztusić zaległą wydzielinę i oczyszcza drogi oddechowe, udrażnia nos.
  • Syrop z imbirem: 2 duże korzenie imbiru obieramy i ścieramy na tarce, 2-3 cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki. Około szklanka miodu spadziowego lub gryczanego. W wyparzonym słoiku układamy na przemian plasterki cytryny, utarty imbir i polewamy miodem. I tak aż do wyczerpania składników. Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki. Po około 12 godzinach jest gotowy do spożycia. Przyjmujemy 2 razy dziennie po 1 łyżce lub rozcieńczamy i popijamy w formie herbatki.
  • Domowy pilling do ciała: oliwa z oliwek, ½ szklanki cukru, 2 łyżki świeżego startego imbiru, skórka z cytryny. Mieszamy i wcieramy w skórę. Następnie spłukujemy.
  • Kąpiel rozgrzewająca: 2 starte korzenie imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, oliwa z oliwek lub ulubiony olejek, ½ szklanki gruboziarnistej soli himalajskiej. Mieszamy i dodajemy do kąpieli.

Źródła: surojadek.com – dziennik.pl – stressfree.pl

 

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: „Ginger” (CC BY 2.0) by ahisgett

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter