Co roku 8 mln ludzi umiera na raka…

run600

Twój stan zdrowia w 80% zależy od tego, co jesz, co pijesz, jak sypiasz, od poziomu stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz.

Aż 90% nowotworów wiąże się bezpośrednio z naszym trybem życia:

  • nieodpowiednie odżywianie,
  • palenie papierosów,
  • brak ruchu,
  • zanieczyszczenie środowiska.

Około 35% nowotworów powstaje z naszej diety, podobnie jak cukrzyca typu 2, osteoporoza, choroby serca, zwyrodnieniowe zapalenie stawów.

Co należy zrobić, aby uniknąć raka ?

Podzieliłabym wszystkie naturalne rozwiązania na:

  • 1) sposób, w jaki się odżywiamy,
  • 2) aktywność fizyczną,
  • 3) stan psychiczny i aktywność emocjonalną.

Prześledźmy teraz poszczególne punkty.

Jak odżywianie wpływa na raka ?

  • Unikaj nadwagi – wskaźnik masy ciała BMI 18,5-25, to norma. Powyżej 25 – nadwaga. Oblicza się go dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost do kwadratu.
  • Należy ograniczyć cukry i pokarmy zawierające skrobię. Insulina będzie wtedy w normie.
  • Unikaj smażenia, pieczenia w wysokiej temperaturze (dopuszczalna temperatura 170-250 stopni), w wyższej temperaturze tłuszcz staje się toksyczny.
  • Bezwzględnie unikaj grilla, uwalniają się dwie bardzo toksyczne i rakotwórcze substancje: policykliczne węglowodany aromatyczne i heterocykliczne aminy.

Potrawy powinny być duszone i gotowane na parze, w wodzie. Ważne jest jedzenie świeżych warzyw z upraw ekologicznych, o intensywnych kolorach: zielone warzywa liściaste, kapustowate, rzodkiewkę, rukiew, które posiadają silne działanie przeciw rakowe.

Dziennie 400 g. owoców i warzyw zmniejsza około 20 do 30% ryzyko nowotworów.

  • Jedz kwasy tłuszczowe omega 3, w olejach roślinnych w postaci kwasu alfa-linolenowego ALA (olej lniany, brydżowy, rzepakowy, orzechowy) oraz w tłustych rybach w postaci EPA lub DHA.

Zdecydowanie unikaj kwasy tłuszczowe Omega 6 (olej słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, kiełków, pszenicy, w mięsie).

  • Ogranicz alkohol. Dopuszczalne jest picie 1 raz dziennie 2 lampki wina 200 ml. I zawsze po posiłku. Uważaj na uzależnienie i przyzwyczajenie :)
  • Oczyszczaj organizm poprzez redukcję pestycydów, środków chemicznych gospodarstwa domowego, odświeżaczy powietrza, zanieczyszczenia powietrza. Woda kranowa zawiera pozostałości produktów chemicznych, leków, metali ciężkich. Nie jedz konserw.
  • Karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy zmniejsza ryzyko raka piersi, wpływa pozytywnie na zdrowie dziecka.
  • Zoptymalizowanie poziomu witaminy D, (kontakt bezpośredni z promieniami słonecznymi, ze skórą, jedzenie tłustych ryb) a w zimie polecam przyjmować suplementy.

Dużo ćwicz

Regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko raka okrężnicy, piersi, prostaty, raka płuc, endometrium.

Jak często ćwiczyć ?

Wystarczy 30 minut dziennie. Korzyści mogą być niesamowite. Może to być szybki spacer, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach, gimnastyka, pływanie.

W czasie choroby również ważna jest aktywność fizyczna. Umożliwia niszczenie odpadów zanieczyszczających organizm. Z kolei po chorobie pomaga odzyskać formę fizyczną.

Równowaga emocjonalna

Osoby z negatywnymi emocjami częściej chorują na raka.

Ryzyko wystąpienia raka u osób odczuwających lęk, samotność, poczucie winy, napady gniewu jest 20 do 100% wyższe od normy. 

Stres pogarsza przebieg choroby, ponieważ spada nasza odporność.

W walce z chorobą ważna jest pogoda ducha, łagodność, uprzejmość, miłość.

Trzeba być pewnym, że jutro wszystko będzie lepiej ! Musisz być optymistą !

Jeżeli masz problem z panowaniem nad emocjami, włącz na stałe modlitwę, słuchanie muzyki, oglądanie pięknych widoków, rzeźb, obrazów. To wszystko nastraja pozytywnie do życia.

Zadbaj o dobry sen, codziennie kładź się i wstawaj o tej samej porze. Jeżeli nie możesz zasnąć, to przed snem unikaj napojów pobudzających, wieczornej aktywności fizycznej. Komputer, TV – wyłącz godzinę przed pójściem do łóżka, weź odprężającą kąpiel, skrop poduszkę kilkoma kroplami olejku lawendowego.

Równowaga hormonów

Aby zmniejszyć zachorowalność na raka, należy dbać o odpowiedni poziom hormonów:

  • Zbadaj poziom hormonów tarczycy. Wysoki poziom hormonów tarczycy, które stymulują odporność organizmu na każdym możliwym poziomie, chroni przed pojawieniem się nowotworów. Przy niedoborze hormonów tarczycy konieczne jest podawanie preparatu. Jest to mieszanka tyroksyny T4, trójjodotyrominy T3. 
  • Ważne jest również zbadanie poziomu melatoniny. Hormon reguluje rytm biologiczny, posiada właściwości przeciw rakowe.
  • Równowaga hormonów żeńskich (rak piersi-rak hormonozależny), wrażliwy na poziom hormonów. Podwyższone ryzyko mają kobiety wcześnie miesiączkujące a menopauzę przechodzące późno, kobiety, które przyjmują lub przyjmowały hormony żeńskie, (estrogen, progesteron), kobiety, które stosowały środki antykoncepcyjne (ostatnie 5 lat lub łącznie przez 10 lat).
  • Fitoestrogeny – substancje naturalne występujące w roślinach, podobne do hormonów. 

Mikroodżywianie rakowe

Jeśli prowadzisz higieniczny tryb życia, dobrze się odżywiasz, jesteś aktywna(y) fizycznie i hormony masz na prawidłowym poziomie, to zrób coś więcej.

  • skontroluj poziom żelaza – nie może być za wysoki, dotyczy kobiet po menopauzie, aby się nie kumulował w organizmie. Poziom ferrotyny powyżej 80 ug/l.
  • przyjmuj suplementy:

* koenzym Q10 – wzmacnia odporność przeciw namnażaniu się komórek rakowych. Dawka dzienna od 100-400 mg.

* selen – 200 ug dziennie,

* witamina A – octan retinylu lub palmitymian retinylu 50 000-200 000 j.m.dziennie, co stanowi 25-100 mg. dziennie,

* witamina C-1-2 g. dziennie,

* kurkuma-najlepsza przyprawa o właściwościach przeciw nowotworowych, pochodna kurkuminy, czyli barwnika nadającego żółtopomarańczowy kolor curry, 100 g. tej przyprawy zawiera 3-5 g. kurkuminy. Działa przeciw zapalnie, a stany zapalne są czynnikiem występowania wielu chorób przewlekłych.

Kurkumina działa na nowotwór na wiele sposobów:

  • jest inhibitorem namnażania się komórek nowotworowych,
  • wspomaga niszczenie zmutowanych komórek nie pozwalając im na rozprzestrzenianie się w organizmie,
  • hamuje przemianę komórek w komórki nowotworowe,
  • łagodzi stany zapalne,
  • jest inhibitorem syntetyzowania białka odpowiedzialnego za tworzenie się guzów nowotworowych.

Wybieraj kurkumę, która zawiera 95% kurkuminoidów.

W kuchni najlepsza jest kurkuma, a nie mieszanka curry, ponieważ źle się wchłania z organizmu. Typowa dawka w chorobach nowotworowych to 3 g. biologicznego ekstraktu kurkuminy, 3-4 razy dziennie. Aby się lepiej wchłonęła przygotuj emulsję: 1 łyżka kurkuminy z 1-2 żółtkami i 1-2 łyżkami oleju kokosowego. Wszystko razem zmiksować.

Podałam sporo informacji, ale rak jest tak ciężką chorobą, że warto świadomie bronić się przed nim wieloma sposobami przez całe życie.

.
. . Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes


Zobacz jeszcze to:

7 Responses to “Co roku 8 mln ludzi umiera na raka…”

  • Jacek

    A gdzie odrobina wspomnienia na temat B17 i pestek różnych?
    Pozdrawiam
    J.

  • Marta

    Nie można w jednym artykule wyjawić i wyjaśnić problemu rakowego.
    Należy skupić się na jednej myślisz.
    W tym artykule była nią profilaktyka.

  • Lech

    Dobry artykuł!
    Z jednym zastrzeżeniem – skąd tak kategoryczne stwierdzenie
    „Zdecydowanie unikaj kwasy tłuszczowe Omega 6” ?
    (podejrzewam że oparte na przestarzałej/lansowanej wiedzy o kwasach tłuszczowych).
    Pozdrawiam!

  • Mariusz

    dwie rzeczy należałoby poddać głębszej analizie, po pierwsze spożywanie tłuszczów (tak jak pisze Lech) to właśnie kwasy omega 6 powinniśmy przyjmować w większej ilości niż omega 3, ponadto EPA i DHA są kwasami tłuszczowymi pochodnymi i wcale nie musimy ich suplementować szerzej, we wspaniały i przystępny sposób opisuje to p. Jerzy Zięba w swojej książce. Druga sprawa to kurkuma, nie do końca też jest tak z tym curry o którym jest napisane w artykule, pozwolę sobie przytoczyć fragment innego artykułu:

    „Naukowcy stanęli przed problemem przyswajalności dobroczynnej przyprawy. Po podaniu ludziom kurkumy – nawet jeśli była to solidna porcja w postaci łyżki stołowej – w przeciągu godziny poziom kurkuminy we krwi nieznacznie wzrastał. Przyczyną tak niskiego „skoku” była wątroba, która stara się wydalić obce substancje z organizmu. W tym celu sprawia, że nierozpuszczalna w wodzie substancja staje się rozpuszczalna i łatwo usuwana z organizmu. Procesowi zapobiega inna naturalna przyprawa – pieprz. A konkretnie piperyna w nim zawarta.

    Piperyna stanowi ok. 5 procent zawartości pieprzu i jest odpowiedzialna za jego ostry smak. Jest ona silnym inhibitorem metabolizmu leków oraz innych substancji, które wątroba chciałaby jak najszybciej wydalić z naszego ciała. Już 1/20 łyżeczki pieprzu dodana do kurkumy, zwiększa jej biodostępność o 2 tysiące procent. Nieprzypadkowo ostre ziarenka są obowiązkowym składnikiem mieszanki curry.

    Innym sposobem zwiększenia absorpcji kurkuminy jest spożycie całego korzenia kurkumy (świeżego lub suszonego), ponieważ naturalne oleje obecne w korzeniu mogą zwiększyć przyswajalność substancji nawet 8-krotnie.

    Gdy spożywamy ją z tłuszczem, kurkumina może być bezpośrednio wchłaniana do krwiobiegu poprzez system limfatyczny, w ten sposób częściowo pomijając wątrobę. Najbardziej popularnym sposobem użycia przyprawy w kuchni jest wsypanie jej na rozgrzany olej, tuż przed dodaniem warzyw czy ryżu”.

    poza tym dużo ciekawych informacji Pani tu zawarła. Pozdrawiam

  • Arni

    W sumie rak to nie jest choroba tylko najbardziej jaskrawy objaw tego, że organizm jest już na skraju wytrzymałości. By doszło do wystąpienia raka musimy na to pracować latami źle się odżywiając, żyć w stresie, wystawiać się na ciągłe promieniowanie elektromagnetyczne, itp.

  • Znafca

    Ja znam kilkanaście metod na nowotwory.

  • Ola

    Co do przyczyn, warto tutaj wspomnieć o jednym z głównych przyczyn nowotworów, chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych – otóż szczepionki.
    Polecam wszystkim zainteresowanym lekturę ” Bezlitosna immunizacja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter