DZIKA RÓŻA – najlepsze, naturalne źródło witaminy C

 dzika róża

Wartości lecznicze dzikiej róży znane są ludzkości od wieków. W medycynie ludowej stosowano owoc dzikiej róży w nadciśnieniu, w chorobach serca, w chorobach wątroby.

Płatki dzikiej róży stosowano w niestrawności, bólach gardła, ranach, chorobach skóry.

Owoce dzikiej róży to głównie przebogate źródło witaminy C… i to jest najważniejszy powód zainteresowania tą rośliną.

Najwięcej witaminy C mają owoce dzikiej róży

Dzika róża to krzew o łukowato wygiętych pędach i silnych haczykowatych kolcach. Liście złożone są z 5-7 ząbkowanych listków. Kwiaty są pięciopłatkowe, różowe lub białe. Kwitnie na przełomie maja – czerwca. Owoce dojrzewają na przełomie września – października.

Owocem jest szupinka purpurowo-czerwona lub koralowa kształtu owalnego i twardej błyszczącej powierzchni. W środku znajdują się mięsiste, białe lub żółte owocki. Posiadają ostre szczecinki, nazywane nieprawidłowo nasionami.

Dzika róża, występuje na półkuli północnej.

Na świecie jest około 1400 gatunków i odmian.

W Polsce mamy 25 odmian dzikiej róży. Rośnie na brzegach lasów, w zaroślach, na słonecznych zboczach. Sadzi się ją w parkach, w przydomowych ogródkach jako ozdobę.

Obecnie uprawiana jest również na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

To głównie owoce róży dzikiej posiadają właściwości lecznicze, choć jej płatki również.

Zbiera się je w rękawiczkach, w pogodne, suche dni, gdy jeszcze nie ma przymrozków. Przemrożone tracą część witaminy C i ciemnieją podczas suszenia.

Owoce dzikiej róży suszy się w całości lub wydrąża środek. W domowych warunkach dobrze jest rozłożyć je na drewnianym  strychu, w przewiewnym i ciepłym miejscu lub w specjalnych suszarkach.

Zasada jest taka: im cieplej, tym więcej uchronimy witaminy C.

Prawidłowo ususzony owoc powinien zachować naturalny kolor i słodko – kwaskowy smak.

Płatki dzikiej róży zbiera się na początku kwitnienia, w suchy dzień. Suszy się w w zacienionym i przewiewnym miejscu, bądź w specjalnej suszarni w temperaturze 35 stopni.

Co zawiera owoc dzikiej róży?

  •  1,8 lub więcej witaminy C,
  •  karotenoidy,
  •  flawonoidy,
  •  garbniki,
  •  kwasy organiczne,
  •  cukry,
  •  ksantofile,
  •  pektyny,
  •  mniejsze ilości witaminy B1, B2, E, K, P,
  •  olejki eteryczne,
  •  sole mineralne.

Jakie jest działanie dzikiej róży?

Działa ogólnie wzmacniająco, uzupełnia niedobory witaminy C.

Wiemy, że naturalna witamina C jest kilkakrotnie skuteczniejsza od syntetycznie pozyskiwanej.

Znajdujące się w owocach róży flawonoidy i kwasy organiczne chronią ją przed zbyt szybkim rozkładem, co powoduje, że naturalna witamina C jest aktywniejsza od syntetycznej i może być lepiej wykorzystywana przez organizm. Zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze ciała, kiedy zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta kilkakrotnie.

Ze względu na obecność innych witamin, owoc róży uważany jest za cenny lek ogólnie wzmacniający.

Działa również przeciwskurczowo, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwszkorbutowo.

Owoc dzikiej róży stosuje się jako lek witaminowy w chorobie przeziębieniowej, w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych, w okresie rekonwalescencji.

W jaki sposób wykorzystano jej właściwości?

  • Odwar z kwiatu dzikiej róży stosowany jest jako środek ściągający i przeciwzapalny.
  • Olejek różany ze świeżych płatków róży ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
  • Napar z owoców dzikiej róży – stosujemy w anemii, awitaminozie, w osłabieniu i niedokrwistości. Dodatkowo w bezsenności i nerwicach dla wzmocnienia sił obronnych organizmu.

Jak zrobić napar i odwar z dzikiej róży?

  • Napar:

1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem około 15 minut. Przecedzić, pić 3 razy dziennie po szklance.

  • Odwar:

Odwar z owoców dzikiej róży stosuje się jako środek moczopędny, regulujący przemianę materii i witaminowy do zapobiegania nieżytom jelit w schorzeniach i dolegliwościach w obrębie dróg moczowych, w reumatyzmie i cukrzycy.

1 łyżkę rozdrobnionych owoców dzikiej róży zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem około 5 minut. Nie wolno dopuścić do wrzenia. Następnie odstawić na 15 minut. Przecedzić i pić 3 razy dziennie po szklance.

Odwar stosuje się jako:

  • Nalewka z owoców dzikiej róży – jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie, w zatruciach pokarmowych.
  • Wino różane również działa wzmacniająco i wysokowitaminowo. Szczególnie wzmacnia serce.
  • Napar z płatków róży dzikiej używany jest jako znakomity płyn do zmywania twarzy w celu odświeżenia cery.
  • W kosmetyce woda różana – uboczny produkt destylacji, używana jest jako antyseptyczny tonik do wygładzenia skóry, zwłaszcza suchej, wrażliwej i łatwo ulegającej podrażnieniom.
  • Olejek różany również używany jest jako idealny do zmywania makijażu i nawilżania skóry twarzy zwłaszcza wieczorem, na noc.
  • W przemyśle kosmetycznym używany jest do produkcji perfum, mydeł, kremów.

Jeżeli tylko masz możliwość, to polecam kupować witaminę C w postaci wyciągu z dzikiej róży. Nie zastąpi ona naturalnej witaminy jaką czerpiemy z pożywienia, jednak jest najlepszym jej substytutem.

Źródło : Mateusz Senderski: „Zioła – praktyczny poradnik”. 

 

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: „Rose hips” (CC BY-ND 2.0) by WayShare

0 Udostępnień

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".