Przeczytaj prawdę o tłuszczach

Tłuszcze

Już od dłuższego czasu słyszy się, że tłuszcz nam szkodzi, masło jest niezdrowe, śmietana, smalec również. Straszą nas poglądami, że spożywanie tłuszczy powoduje otyłość, chorobę miażdżycową, cholesterol czy nawet demencję.

Czy to prawda?

Czy tłuszcz jest nam potrzebny?

1) Przede wszystkim tłuszcz jest rozpuszczalnikiem dla witamin  takich jak: A, E, D, K.

2) Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6. A wiemy, że to one hamują stany zapalne w naszym organizmie.

3) Jest również niezbędny do syntezy niektórych hormonów.

4) Odpowiada za utrzymanie stałej ciepłoty ciała, bo jego kaloryczność jest źródłem szybkiej energii, potrzebnej właśnie do utrzymania tej temperatury.

5) Odpowiednie tłuszcze wręcz dbają o nasz układ naczyniowy, sercowy, dbają o stan naszej skóry, włosów.

6) Potrawy przygotowane z tłuszczem są smaczniejsze i ułatwiają przełykanie.

Przez długie lata informowano nas, że tylko tłuszcze roślinne są zdrowe.

Jednak to z tłuszczy roślinnych powstają najbardziej groźne dla naszego zdrowia frakcje tłuszczy tzw. trans, których zadaniem jest wydłużenie czasu przydatności tłuszczy do spożycia. Odpowiadają one za zaburzenia metaboliczne, powstanie cukrzycy typu 2, rozwój nowotworów i chorób serca oraz za inne choroby.

Niestety, nie wszyscy producenci informują nas o tym na opakowaniach swoich produktów, gdyż nie mają takiego obowiązku albo oszukują nas, pisząc: tłuszcz częściowo utwardzony lub uwodniony. Trzeba zwrócić uwagę, że te złe tłuszcze znajdują się w wielu produktach: margaryny, fast foodach, słodyczach, ciastkach, batonach, chipsach, paluszkach, frytkach, oraz w gotowych daniach i zupach. Powstają one podczas dłuższego smażenia potraw na olejach.

Jakie tłuszcze są zdrowe?

I tu dochodzimy do sedna.

Smażyć możemy tylko na odpowiednich olejach. Na pewno do tego celu nie należy używać oleju słonecznikowego, lnianego, kukurydzianego itd. Smażymy tylko na odpowiednich tłuszczach.

Najlepsze do tego celu są tłuszcze zwierzęce, czyli masło domowe. Smażymy w temperaturze dymienia – 250 stopni Celsjusza, smalec gęsi i smalec wieprzowy – 220 stopni Celsjusza.

Z tłuszczy roślinnych, które możemy używać, należy wymienić: olej kokosowy, olej palmowy, rafinowana oliwa z oliwek, olej ryżowy. Mają podobną temperaturę dymienia. 

Oleje nierafinowanej takie jak: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni, powinny być używane wyłącznie na zimno. Gdy użyjemy margaryny, czy oleju nierafinowanego do smażenia, to spowodujemy, że tłuszcze nienasycone przekształcają się w wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. Wtedy tworzą się tłuszcze trans i wolne rodniki.

Co powodują obie te substancje?

Stany zapalne, cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie. Dodatkowo wolne rodniki, uszkadzają DNA jąder komórkowych, a tym samym zdrowe komórki zamieniają się w komórki nowotworowe.

Należy więc bezwzględnie wyrzucić z naszej diety tłuszcze trans i podczas smażenia potraw używać odpowiednich tłuszczy.

Musimy zwrócić uwagę, jakie tłuszcze spożywamy, ile ich spożywamy i z czym je łączymy. Nieodpowiednie łączenie tłuszczy z węglowodanami, powoduje powstanie otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2, czy chorób serca.

Pan Kwaśniewski w swojej słynnej diecie, eliminuje wręcz całkowicie węglowodany na rzecz tłuszczy, to samo tyczy się diety ketogennej, po której ludzie chudną i leczą wiele chorób.

Tłuszcze są nam niezbędnie do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mamy naprawdę dużo dobrych produktów bogatych w dobre tłuszcze: żółtka jaj, owoce avocado, ryby morskie, dziki łosoś, orzechy, nasiona słonecznika, nierafinowane oleje roślinne i inne.

Nawet osoby mające upośledzone trawienie tłuszczy, nie powinny rezygnować z ich spożywania.

Są nam niezbędne. Bez zdrowych tłuszczy, chorujemy.

 

źródło: artykuł – „Tłuszcz nasz przyjaciel”, autor Józef Maszczyk.

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: Envato

0 Udostępnień

One Response to “Przeczytaj prawdę o tłuszczach”

  • Bardzo ciekawy artykuł, szczerze mówiąc bardzo mnie zainteresował fragment o tym, jakie oleje możemy spożywać na zimno a jakie na ciepło. Od dziecka miałam styczność z olejem słonecznikowym bo moja babcia zawsze na nim smażyła. Sama też w domu miałam zawsze słonecznikowy ale później na półkach sklepowych pojawił się olej rzepakowy. W artykule nie ma o nim słowa, czy olej rzepakowy do smażenia jest zdrowy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".