Aspartam przyczyną śmierci

cola700

Aspartam w napojach gazowanych jest przyczyną wczesnego umierania.

Badania przeprowadzone na 60,000 kobiet potwierdziły, że picie napojów dietetycznych słodzonych aspartamem wiąże się z 30-procentowym wzrostem ryzyka zawału serca i 50-procentowym wzrostem ryzyka śmierci.

Wyniki, przedstawione w American College of Cardiology, zostały już częściowo zmanipulowane z fałszywym wyjaśnieniem, że napoje dietetyczne nie muszą wywoływać tych zagrożeń, a jedynie powodują powikłania.

Czym jest aspartam?

Aspartam wykonany jest z kału genetycznie zmodyfikowanej bakterii.

Nie jest to naturalny cukier, lecz związek chemiczny utworzony w laboratorium przemysłowym. Stosowany w napojach dietetycznych, rozkłada się na pewną ilość związków chemicznych, w tym formaldehyd i metanol. W czasie procesu trawienia formaldehyd utleniany jest w kwas mrówkowy, który jest związkiem silnie toksycznym.

Ciekawostką jest fakt, że kwas mrówkowy wydzielany przez mrówki jest ich formą „broni chemicznej”.

Pepsi wycofuje aspartam

Korporacja PepsiCo została zmuszona do wycofania aspartamu z kilku produktów dietetycznych.

Aby zaspokoić obawy klientów oświadczyła, że usuwa słodzik aspartam z Pepsi Light. Robi to ze względu na spadek sprzedaży napojów dietetycznych. Aspartam ma zostać zastąpiony sukralozą. Jest to mniej kontrowersyjna substancja, ale wciąż należy do sztucznych słodzików. Firma oznajmiła, że zmiany były odpowiedzią na badania konsumenckie wykazujące aspartam jako powód nr 1 unikania „diet cola” przez Amerykanów.

Nowa „Pepsi diet” prawdopodobnie zmieni oryginalny smak przez zamianę jednego sztucznego słodzika aspartam, znany jako „NutraSweet” na drugi sukralozę, lepiej znany jako „Splenda”.

Splenda prawdopodobnie jest zdrowsza od aspartamu.

Centrum Nauki –  The Center for Science in the Public Interest, obwieścił, że konsumenci powinni nadal unikać acesulfam potasu, bardziej znany jako Ace K (słodzik), natomiast sukraloza jest „prawdopodobnie” bezpieczniejsza, niż słodzik aspartam. Wcześniejsze badania sugerują, że aspartam spowodował nowotwory u szczurów. Również Ace K w 1970 roku został oznaczony jako potencjalny faktor ryzyka raka.

Nowa substancja słodząca jest dokładnie mieszanką sukraloza i acesulfam potasu, które będą wykorzystywane w: Diet Pepsi, Caffeine Free Diet Pepsi i Wild Cherry Diet Pepsi w USA..

Co na to Coca Cola?

The Coca-Cola Company wydała oświadczenie, że nie ma żadnych planów, aby zmieniać środki słodzące w produktach dietetycznych. Uważają, że zmiana formuły jest ryzykownym przedsięwzięciem. 

PepsiCo również nie zrobi tego we wszystkich produktach. Będzie używać aspartamu poza USA czyli na przykład w Polsce oraz w takich produktach jak: Diet Mountain Dew i Pepsi Max.

Władze federalne w Stanach Zjednoczonych i Europie, robią wszystko aby uznać aspartam za bezpieczny.

Również, Europejskie Stowarzyszenie i Bezpieczeństwo żywności w 2013 roku wykluczyło wszelkie związane z aspartamem ryzyka uszkodzeń genetycznych i zachorowania na raka. Stwierdziło, że nie wpływa on negatywnie na mózg czy na rozwijające się niemowlę w okresie ciąży.

W zeszłym roku przeciwnicy aspartamu zrobili szum medialny, ze względu na opublikowane badania w czasopiśmie „Nature”. Badania, opublikowane we wrześniu wykazały, że słodziki dietetyczne, takie jak sacharyna, sukraloza i aspartam mogą zmieniać bakterie w jelicie i powodować wzrost poziomu glukozy we krwi.

Innymi słowy produkty dietetyczne są czynnikiem ryzyka występowania cukrzycy. 

Należy wyraźnie powiedzieć: kobiety, które piją napoje dietetyczne, mają 50 procentowy wzrost ryzyka śmierci. Jest on spowodowany zawartością napoju dietetycznego, a nie stylem życia.

źródło: livingtraditionally.comwww.wsj.com

.

Kasia Kasia Brzoza – studentka biologii na Albertus Magnus Collage w USA.

Form by (e)NeTes


Photo credit: Sergey Galyonkin / Foter / CC BY-SA

4 Responses to “Aspartam przyczyną śmierci”

  • Arni

    Aspartam w napojach czy jedzeniu to jeszcze pół biedy, bo ci którzy przynajmniej trochę interesują się zdrowiem, wiedzą o tym. Gorzej jest z aspartamem w tzw. lekach i suplementach sprzedawanych w aptekach. Tego nie spodziewają się bowiem nawet lepiej zorientowani. A aspartam jest obecnie w coraz większej ilości tzw leków, czyli środków chemiczno-farmaceutycznych a zawsze w środkach musujących. By było ciekawiej, na pytanie kierowane do aptekarzy dlaczego sprzedają truciznę, ze zdziwieniem odpowiadają – przecież aspartam jest legalnym i zatwierdzonym przez wszystkie urzędy zajmujące się zdrowiem, środkiem słodzącym. A w dodatku praktycznie nie zawiera kalorii jak cukier.

    I nie wiem już teraz, śmiać się, czy płakać…

  • darek2015

    Śmiać się i nie kupować!
    We wszystkich ‚syropach’ dla dzieci to jest!
    Tzn. w polskich np. Pini – Herbapol Lublin nie ma! – tylko w tych pig-farmowskich- ciekawe :

    ”Skład
    Płynny wyciąg z cetyny sosnowej, mleczan wapnia, nalewka z kopru włoskiego, płynny wyciąg z glistnika, fosforan kodeiny, sacharoza, woda, kwas fosforowy.”

    i uwaga – reklamowany do znudzenia preparat dla dzieci z ksylitolem (!)
    ”Limitki Suplement diety w postaci tabletek do ssania, którego składniki zmniejszają apetyt na słodycze.

    Skład:

    mannitol (substancja wypełniająca), ksylitol (substancja wypełniająca), fosforany wapnia (substancja wypełniająca), wyciąg z liści Gymnema sylvestre, ekstrakt z owocu opuncji figowej, proszek z owoców dzikiej róży, kwas cytrynowy (kwas), aromaty (jagodowy, ananasowy), sole magnezowe kwasów tłuszczowych (substancja glazurująca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca), sól sodowa karboksymetylocelulozy (substancja rozsadzająca), aspartam (substancja słodząca), sukraloza (substancja słodząca), acesulfam K (substancja słodząca), sacharyny (substancja słodząca).

    edit:
    Działanie

    Suplement diety Limitki to owocowe tabletki do ssania nie zawierające cukru. Dzięki składnikom zawartym w produkcie zmniejszają ochotę na słodycze, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu zdrowego uśmiechu, oraz właściwej diety i wagi. Suplement diety Limitki to zdrowa alternatywa dla Twojego dziecka.”

    Po prostu KPINA! – niby jest ksylitol – a do tego reszta cif-u oczywiscie z ASPARTAMEM! :(
    Czytać składy albo nie kupować wcale – są naturalne metody bardziej skuteczne niz to coś…

  • Marcin

    Dodatkowo aspartam jest jednym ze składników wszystkich znanych mi gum do żucia „bez cukru”. Ciekawi mnie jaka jest ilość tego składnika w tych produktach w porównaniu z Pepsi light.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter