Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!

rozmaryn

Kiedyś wkładano gałązki rozmarynu pod poduszki.

W średniowieczu kobiety wręczały mężczyznom gałązki rozmarynu, aby o nich pamiętali.

Ze względu na aromat, używano go jako kadzidło do spalania. 

Arabowie natomiast używali rozmarynu do ,,poprawy wewnętrznych zmysłów i przywracania mowy’’.

Naukowcy badali rozmaryn

W 2003 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie w Newcastle. Badali olejki eteryczne, jak i świeży rozmaryn. Naukowcy doszli do następującego wniosku: wąchanie olejku rozmarynowego jak i świeżego rozmarynu, wpływa korzystnie na poprawę pamięci.

Podczas badań wyłonili organiczny związek z grupy terpenów o nazwie 1,8 cyneol.

Działa na receptory w mózgu, odpowiedzialne za kojarzenie i pamięć.

Tak prosta czynność jak wąchanie rozmarynu, może zwiększyć pamięć nawet do 75%.

Badania wykazały, że rozmaryn ma zdolności do zapobiegania złym mutacjom ludzkiego DNA, min. w wątrobie, oskrzelach, co zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych i guzów.

Czas na rozmaryn

Rozmaryn inaczej, rosmarinus officinalis, to aromatyczna przyprawa, która króluje na wszystkich stołach świata.

Ma mocny, sosnowo – żywiczny zapach.

Jest to zioło wykorzystywane od tysięcy lat w kuchni i w medycynie.

U nas znany jest z włoskiej kuchni, gdzie rośnie prawie w każdym ogrodzie lub na oknie kuchennym w donicy. Łatwy do hodowli. Dostępny w sprzedaży w wielu sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością.

Dodawany z umiarem do mięs, ryb, sałatek czyni je i zdrowszym i smaczniejszym.

Nie bez powodu nazywano go ziołem wspomnień, bo po prostu wzmacnia pamięć.

Rozmaryn ma właściwości:

  •  odżywcze,
  •  kojące,
  •  poprawia zdolność pamięci,
  •  chroni organizm przed nowotworami.

Dlaczego rozmaryn poprawia pamięć?

Do tej pory stosowany był w leczeniu dny moczanowej czy w artretyzmie reumatycznym.

Jest bogaty w antyoksydanty przez co chroni błony komórkowe przed uszkodzeniami i zniszczeniem.

Pobudza umysł, ponieważ zwiększa się przepływ krwi do tkanek mózgowych i oczyszcza krew.

Zapobiega rozkładowi acetylocholiny, która utrzymuje pamięć, pomaga skupić uwagę, przez co wspomaga uczenie się i zapamiętywanie.

Inną jego właściwością jest to, że poprawiając krążenie przynosi ulgę w bólu.  Zwalcza egzemę, poprawia trawienie, likwiduje nieświeży oddech, zabija szkodliwe bakterie.

Zwalcza również candidę.

Gdy dojdzie do zaburzenia równowagi w organizmie przez rozwój drożdży i grzybów, np. przez przyjmowanie zbyt dużej ilości leków, antybiotyków, produktów za bardzo oczyszczonych czy cukrów.

Przez to, że zabija bakterie i grzyby, używanie rozmarynu pomaga zachować tę równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego.

Jako ciekawostkę dodam, że również hormon wzrostu HG czyli somatotropina ma niesamowite właściwości. U dzieci odpowiada za wzrost, natomiast u dorosłych odpowiada za dobrą pamięć.

Jak to osiągnąć?

O pamięć należy dbać.

Pomogą nam w tym:

  • ćwiczenia fizyczne,
  • głodówki 1-2 dniowe,
  • pozbywanie się toksyn z organizmu,
  • przerwy między posiłkami 12-18 godzinne,
  • stałe zdobywanie i zapamiętywanie wiedzy.

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Photo credit: aotaro / Foter.com / CC BY

One Response to “Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!”

  • Leszek Sosiński

    dzięœkuję za informacje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter