Cudowny kolagen odmładzający

par750

Chcesz mieć delikatną skórę na twarzy bez głębokich zmarszczek?

Chcesz pozbyć się uciążliwych dolegliwości?

Chcesz wzmocnić kości?

To jedz…golonkę, parówki, salceson…

Kolagen jest wszędzie

Kolagen jest mocno zaniedbywaną  substancją w naszym organizmie. Nasze ciało jest jakby zanurzone w tej substancji.

Komórki stykają się ze sobą, a przestrzenie między komórkowe wypełnione są m.in. kolagenem. Kolagen zapewnia naszemu ciału elastyczność.

Występuje we wszystkich organach:

  • 90% gałki ocznej,
  • 40% mięśnia sercowego,
  • 60% wątroby,
  • we wszystkich kościach.

Zobacz, jakie wybrane dolegliwości możesz nabyć bez odpowiedniej ilości kolagenu.

Jeżeli jest słaba tkanka kolagenowa (inaczej tkanka łączna) to pojawiają się ogromne problemy, jak: tętniaki, aorty. Powoduje nie tylko niedobór selenu, ale powstanie przepukliny na skutek słabego kolagenu.

Żylaki to również słaby kolagen, dlatego że żyła poddawana ciśnieniu hydrostatycznemu w pewnej chwili nie wytrzymuje ciśnienia i się wybrzusza.

Tkanka łączna czyli kolagen jest przez nas bardzo zaniedbywana.

Mówimy o zdrowym odżywianiu, apelujemy żeby brać witaminy i minerały, ale nikt nie doradza nam, aby zadbać o swój kolagen.

Lekarze nie przepisują chorym na osteoporozę uzupełnienie kolagenu.

Co ma wspólnego osteoporoza z kolagenem?

Kość, nie powstanie, nie zbuduje się dobrze bez kolagenu, dlatego że szkieletem, na którym  buduje się kość jest ta substancja.

Możemy mieć wykonaną densytometrię kostną (badanie gęstości kości) i otrzymamy wynik bardzo dobry. Z badania może wynikać obraz bardzo twardych kości, a często są one podatne na złamania.

Dlaczego?

Bardzo twarda kość jest krucha. Nie jest sprężysta. Bardzo gęste kości są kruche, ponieważ nie mają kolagenu. Aby powstał, potrzebujemy substratów z których nasz organizm w specjalnej komórce tę substancję wytworzy.

Jeżeli będziemy mieli dobry kolagen, to również nie będziemy chorować na stawy, dlatego że dobry kolagen, to dobra tkanka chrzęstna.  

Kolagen – król urody

Odpowiedni poziom kolagenu odpowiada za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. To dzięki tej substancji komórki skóry się odnawiają.

Kiedy nie dostarczamy kolagenu organizmowi, powstają za szybko zmarszczki i problemy skórne. Staje się ona sucha, słabo nawilżona. Zamiast dostarczyć kolagen organizmowi poprzez odpowiednie jedzenie, to kobiety wolą korzystać z różnych zabiegów kosmetycznych. Najczęściej stosuje się metodę uszkodzenia termicznego oraz metodę syntezy kolagenu.

Wiele kobiet poprawia urodę poprzez wklepywanie kolagenu w twarz. Nie przynosi to rewelacyjnych rezultatów, ponieważ przez skórę kolagen słabo się wchłania.

Istnieje znacznie lepszy sposób na zniwelowanie zmarszczek.

Co jeść, aby uzupełnić niedobór kolagenu?

I tu jest problem…dla wielu osób nie do przejścia.

Kolagan znajduje się w tym pożywieniu, które zabrania jeść medycyna. Lekarze od lat straszą nas… golonką.

Zobacz co należy jeść:

  • Bardzo dobry kolagen znajduje się w skórce świńskiej. Notuje się wiele wyleczeń osób chorych na różnego rodzaju skrzywienia.
  • Bardzo wartościowe są nóżki, golonki z których robimy galaretę. Po całkowitym rozgotowaniu ich i oddzieleniu mięsa od kości, otrzymujemy lepką substancję. To właśnie jest kolagen.
  • Ścięgna, chrząstki, żyły – zawierają mnóstwo kolagenu.
  • Parówki – to jedne z najlepszych substancji zawierających kolagen. Nie musi wcale posiadać mięsa. Najważniejsza zawartość parówki to: zmielona dobrze skórka, ścięgna, nóżki. Oczywiście mówimy tu o wyrobach bez dodatków substancji chemicznych, barwników.
  • Salceson-zawiera wysokiej jakości kolagen.
  • Pasztetowa – również bardzo dobre pożywienie ze względu na zawartość kolagenu.
  • Wywar z kurzych łapek – sam zdrowy kolagen.

Namawiam was na stałe spożywanie powyższych wyrobów. Wiem, że będzie trudno zmienić przyzwyczajenia, nawyki, odrzucić wpojone zakazy.

Ale warto, bo efekty są widoczne.

. . Marta Brzoza Marta Brzoza
.
Photo credit: WordRidden / Foter / CC BY

Form by (e)NeTes


30 Responses to “Cudowny kolagen odmładzający”

  • Arni

    Miło czytać, jak po raz kolejny są tutaj propagowane zalecenia zdrowotne Jerzego Zięby.

  • darek2015

    Trzeba powiedzieć, że produkty ‚kolagenowe’ sa przy ‚okazji’ świetnymi produktami dostarczającymi Krzem.

    – Golonki, nózki wieprzowe, łapki drobiowe..
    Ale żeby przyswoić kolagen i te ‚skomplikowane’
    białka trzeba mieć silny kwas żołądkowy – inaczej nic z tego nie wyjdzie..

  • Marta

    Tak, zgadza się.

    Zakwaszony żołądek czy problemy jelitowe trzeba mieć uregulowane nawet przy zażywaniu witamin i minerałów.

    To są podstawy.

    Dlatego ten artykuł jest kolejną częścią porad.

  • darek2015

    proszę o następne :)
    a może coś o kwasie ALA i naltreksonie ?
    Potężne to leki, mam wieści o niesamowitych skutkach tej ‚mieszanki’ + Vita D,C i B-50..
    pozdrawiam :)

  • adrian

    Znaleźliście może na rynku parówki godne polecenia?

  • darek2015

    Tylko lokalne masarnie , ale i tak lepiej sprawdzić.
    Można zażądać książki produktów- wymagają tego przepisy.
    jeżeli ‚krecą’ – omijać .
    Dobra parówka koszt koło 20 zł.

    ‚Rynkowe’ żadne’ – 99.9% ‚ zlepione soją i podrasowane glutaminianem.

  • Marta

    Panie Darku proszę się podzielić tymi niesamowitymi wieściami o tych potężnych lekach. Pozdrawiam.

  • darek2015

    Pani Marto – napisałem obszernie na emila do Pani :)

    ”Nie pamiętam autorów badań ale wiem, że takie badania przeprowadzono w Niemczech kiedy jeszcze na ALA był patent (zresztą niesłusznie jak się okazało) otóż podczas wielu badań okazało się, że ALA jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Jego działanie antyoksydacyjne określono jako 2000 razy silniejsze niż kwasu askorbinowego, a w przypadku jednoczesnego zastosowania ALA i wit C dochodziło do zwielokrotnienia właściwości antyoksydacyjnych ALA.
    W innych badaniach prowadzonych we Francji w latach 80-tych okazało się, że ALA ma 10 000 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż kwas L-askorbinowy.
    Moim zdaniem ALA jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów z pewnością silniejszym wielokrotnie od wit C ale ma również inne działania, które są znacznie korzystniejsze niż sama anty oksydacja.”

    cytat z forum.
    W linku z Nexusa – bardzo ciekawy opis :

    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCoQFjAB&url=https%3A%2F%2Fstopsyjonizmowi.files.wordpress.com%2F2013%2F02%2Fterapia-kwasem-alfa-liponowym-i-naltreksonem.pdf&ei=DZ5cVdSIOoTyUu7AgdAP&usg=AFQjCNFi_5ncxuJyinWbED2fx_4HYvg4ig&sig2=Bhb8e7ntoLa0l2YppSSZ8Q

    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CFoQtwIwAg&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DLYBaV3_v-BE&ei=bqNcVcnELMS5UcLageAG&usg=AFQjCNEYKaOFe00a5ND8sOVHm9RLwWNRXA&sig2=rT7bwaXlGnwCfgWcxrrJQQ

    pozdrawiam

  • ada

    a czy kolagen w tabletkach jest dobry ??

  • Beata

    Witam.
    Kolagen jest tylko i wyłącznie w rybach, to co jest w powyższych produktach, to żelatyna, inaczej padlina kolagenowa. Żeby rzeczywiście to był kolagen ” żywy” musi jednak być odpowiednio zrobiony – o potrójnej helisie.
    Tak przygotowany potrafi zdziałać cuda w naszym organizmie,
    jest on wtedy prawie taki sam jak my produkujemy. Dlatego nie zgadzam częściowo się z tym co Pani napisała. Kolagen jak najbardziej tak, ale ten, który jest z ryb. A Polska jest potentatem właśnie tego prawdziwego kolagenu. Pozdrawiam.

  • darek2015

    ” Kolagen jak najbardziej tak, ale ten, który jest z ryb. A Polska jest potentatem właśnie tego prawdziwego kolagenu”

    a mogłabyś to rozwinąć ?

  • Małgosia

    W takim razie dołączę się do wątku.
    Jerzy Zięba poleca kurze łapki, salceson, skórę ze świni i parówki. Oczywiście prawdziwe parówki nie zawierają E.
    Dzisiaj dzięki poradzie Darka zakupiłam salceson i parówki.
    Mam również kolagen naturalny w tabletkach z Colway. W takim razie nie wiem, który jest skuteczniejszy? Czy można brać na przemian np. raz jeść salceson a raz łykać kapsułki? W internecie nie odnalazłam jasnej i przejrzystej informacji w tym temacie. Są różne głosy.

  • darek2015

    Pewno, że tak.
    Ważne, żeby w ogóle kolagen dostarczać.
    I wit C, bo z kolagenem ‚współpracuje’ 😉

  • Marta

    @Małgosia
    Uczestniczyłam ostatnio na warsztatach Jerzego Zięby i jeśli chodzi o kolagen to poleca on wyraźnie tylko ten naturalny. Kilkakrotnie to motywował.
    Ja ze swojej strony chcę tylko dodać że do wyciągu z kurzych łapek da się przywyknąć a nawet polubić. Po całkowitym rozgotowaniu ich te reszki poprostu wyrzucam i odpowiednio przyprawiam,sól pieprz, majeranek co kto lubi. I wtedy może być nawet smaczny! Spróbuj.

  • Małgosia

    Próbowałam : ) Nawet kilkakrotnie : ) Wreszcie poszłam do sklepu i kupiłam salceson oraz parówki : )
    Szukałam z najmniejszą ilością E : )

  • Marcin

    Witam, mam pytanie odnośnie parówek. Które są ,,najlepsze,, do kupienia w sklepie?
    Czy wogóle istnieją takie, które nie posaidaja barwników i innych dodatków?

  • Marta Brzoza

    @Marcin
    Najlepiej mieć sprawdzoną, lokalną masarnię w której na prośbę klienta udostępniane są informacje o składzie wyrobów lub zrobią takie dobre, naturalne ,paróweczki na Wasze życzenie .

  • Marla

    Witam! Czy mogłaby podać Pani przepis na wywar z kurzych łapek, gdyż nigdzie nie mogę go znaleźć? Z góry dziękuję.

  • Marta Brzoza

    @Maria
    Nie ma jakiegoś konkretnego sposobu przyrządzania wywaru z kurzych łapek.
    Ważna jest tylko zasada żeby na małym ogniu gotowały się minimum 5 godzin aby wytworzył się z nich klej. Jakie przyprawy tam wrzucimy do smaku to już nasza indywidualna sprawa.

  • Mir

    dobry rosół z dobrej kury to tez sporo kolagenu

  • Wiesiu

    Czytaj skład poleca te 3 rodzaje parówek.
    https://czytajsklad.com/parowki/

    Tylko pytanie jest takie jak rozumieć skład parówki „93% mięso wieprzowe”. Czy te parówki polecane przez czytajsklad.com to parówki zawierające dużo kolagenu?

  • iwona

    az nie chce sie wierzyc , ze tak „oczytani” ludzie jak piszaca pani oraz wy czytajacy I komentujacy reprezentujecie tak mala wiedze. Radze poszukac wiarygodnych informacji o miesie a w szczegolnosci wieprzowinie.Dla waszego dobra I zdrowia.Pozdrawiam Iwona

  • anisia

    5 godz gotowac kurze łapki chyba pani zwariowala i pomylila z golonką one po godzinie sa juz rozleciale…

  • Marta Brzoza

    @anisia
    Nie zwariowałam:) Właśnie o to chodzi aby na małym ogniu gotowały się aż się rozgotują. Tak powstały gesty rosół- klej to najlepszy kolagen.

  • Antoni

    Witam.
    Mam pytanie czy kolagen zawarty w produktach naturalnych czy też w suplementach diety może opóźnić proces powstawania przepuklin brzusznych i ewentualnie je zahamować jeżeli już powstały ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

  • Antoni

    Mogę prosić o odpowiedź ? Życze miłego dnia.

  • Alicja

    Witajcie i widzę że tak naprawdę nikt tu nie ma pojęcia o gotowaniu kurzych lapek- po co aż 5 czy 15 godzin hibihi. Ważne aby podczas gotowania nie dodawać soli i wystarczy 1.5 do 2 h na wolnym ogniu. A sól dopiero dodaje jak łapki są już mocno zmikęczone.Zadna to filozofia i bez męczarni. MOJA galaretka wychodzi przepysznie. Na kg łapek daję 2.2 l wody, bo trochę się wygotuje i wychodzi super konsystencja. A najlepiej jak komuś zależy na szybkim dostarczeniu kolagenu to łapki zmielić w termomixie a w wywarze zrobić ugotowane żołądku i też można dodać trochę zmielonych łapek a pozostałe zjadać przez 3 dni. To zależy od ilości ugotowanych. No i żołądki też gotuje razem z łapkami. Pozdrawiam- sprawdzone

  • Antoni

    Witam ponownie. Proszę o komentarz czy kolagen zawarty w produktach naturalnych czy też w suplementach diety może opóźnić proces powstawania przepuklin brzusznych i ewentualnie je zahamować jeżeli już powstały ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

  • Ewa

    A jak jest z kolagenem drobiowy, czy wieprzowy w podagrze.

  • Aga

    Antoni, to pytanie raczej do specjalisty, a tu ‚zwykle ludzie’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter