Czy czosnek jest faktycznie zdrowy?

Czosnek

Od setek lat znany jest na całym świecie.

Używany zarówno w kuchni, jako przyprawa do mięs, sałatek, farszów, pieczywa, jak również, jako cudowny lek na wiele dolegliwości w leczeniu chorób, atakujących współczesnego człowieka.

Czosnek jest warzywem, zalicza się go do roślin cebulowatych.

Najważniejsze z jego części są ząbki. To właśnie ząbki mają niesamowite właściwości i zastosowanie.

Pęd kwiatostanowy, może osiągać wysokość 70 centymetrów, jednak należy go, jak najszybciej usunąć, ponieważ osłabia rozwój cebul-ząbków. 

Mamy dwie odmiany czosnku: jare i ozime.

Najwięcej odmian wartościowych czosnku, uprawia się w Małopolsce.

Zarówno w medycynie, jak i w kuchni, używa się ząbków czosnku.

Czosnek wykopuje się dopiero późnym latem i suszy w przewiewnym, suchym miejscu.

Jednak świeże liście czosnku, mają również wiele cennych związków i można je wykorzystać do przyrządzania sałatek. 

Czosnek zawiera około 200 różnych związków leczniczych

Jednym z najważniejszych, to aminokwas – allina. Jest to bezwonna substancja.

W momencie siekania lub miażdżenia ząbków czosnku, uwalnia się enzym allinazy z alliny i powstaje związek: allicyna. I to on odpowiada za zapach czosnku. 

Allicyna, to związek siarki, który ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Allicyna i inne związki siarki, których jest ona prekursorem, mają specyficzny, drażniący zapach.

Czosnek zawiera również olejek lotny – adenozynę min. chroniący przed zlepianiem płytek krwi i tworzeniem się groźnych zakrzepów. Poza tym zawiera jeszcze garlicynę, która wykazuje również działanie bakteriobójcze oraz kwasy organiczne i polisacharydy.

W czosnku znajdują się również witaminy takie jak: C, D, B-1, B-2, PP.

Amerykańscy naukowcy wykazali, że czosnek zawiera: 21 cennych biopierwiastków min: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, siarka, jod, selen, german.

Czosnek i długie życie

Ludzie, którzy zjadali dużo czosnku, cieszyli się do późnych lat dobrym zdrowiem.

Żyli dłużej i rzadko chorowali. Nie mieli miażdżycy, nie mieli problemu z bardzo wysokim cholesterolem, rzadziej dotykał ich zawał serca, czy udar mózgu.

Czyż to nie mało?

Osobiście uważam, że to ogromny sukces.

Czosnek ma szczególną właściwość, hamowania procesu odkładania się w naczyniach krwionośnych, blaszek miażdżycowych.

Ma to decydujący wpływ na ograniczenie spustoszenia w obrębie tychże naczyń, spowodowanych miażdżycą.

Od lat eksperci przekonują nas do spożywania większej ilości czosnku, zwłaszcza ludzi, u których istnieje obawa wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, czy też zakrzepicy.

Liczne badania naukowe udowodniły jego działanie przeciwzakrzepowe.

Czosnek zapobiega również rozwojowi nadciśnienia tętniczego i skutecznie obniża ciśnienie krwi, co również potwierdziły badania.

W ostatnim czasie, ukazało się mnóstwo wiarygodnych doniesień naukowych, na temat przeciwrakowego działania czosnku.

Okazuje się, że posiada on zdolność niszczenia komórek glejaka

Podając odpowiednio wysokie dawki czosnku, powodował on w jego komórkach, prawdziwą eksplozję wolnych rodników, które z kolei pobudzały w nich proces samouśmiercenia.

Nie jest to zaskakujące?

Wniosek z tego, że ludzie żyjący nierozłącznie z towarzyszącym im telefonem komórkowym, który to zwiększa ryzyko zachorowania na glejaka mózgu, powinni zajadać się czosnkiem.

Inne badania dowodzą, że związki siarki tworzące się pod wpływem rozkładu czosnku-alliny, budują w organizmie kompleks, który skutecznie blokuje podział komórek nowotworowych.

Naukowcy z Argentyny udowodnili, że największą moc leczniczą, ma czosnek wtedy, kiedy się go zmiażdży lub posieka i odstawi na około 10 minut, zanim się go wykorzysta.

Czas ten jest potrzebny, żeby enzym allinaza, doprowadził do rozkładu alliny na związki o aktywnych właściwościach leczniczych. Po ugotowaniu, czosnek nie traci swoich właściwości leczniczych i można go jeść, pod warunkiem, że gotowany był maksymalnie 6 minut, nie dłużej.

Bezspornie jednak wiadomo, że najsilniejsze działanie ma świeży czosnek.

Można go zjadać na różne sposoby, od przyrządzania sosów do sałatek, mięs, farszów, do pieczenia pieczywa i wiele innych.

Można z niego sporządzać domowe mikstury, specyfiki. 

Można sięgnąć po gotowe preparaty z wyciągu czosnku, które są dostępne w sklepach zielarskich.

Osobiście polecam robić samemu, ponieważ świeży czosnek ma najsilniejsze działanie. Jest pewien problem dla ludzi, którzy nie tolerują jego zapachu.

Nie ma sposobu, żeby całkowicie zneutralizować jego zapach.

Niektórzy twierdzą, że zjedzenie dużej ilości natki pietruszki, nieco łagodzi ten zapach, inni, że zjedzenie kwaśnego jabłka, wypicie świeżo wyciśniętego soku z cytryny, czy herbatki z mięty pieprzowej, pokrzywy lub kopru włoskiego.

Czy czosnek może zaszkodzić?

Z uwagi na silne działanie związków siarki, odradza się go kobietom w ciąży i karmiącym matkom.

Również w sytuacji, gdy przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe, może dojść do reakcji i pojawienia się krwawienia wewnętrznego.

To samo tyczy osób oczekujących na jakiś zabieg, czy operację, gdyż grozi ryzyko wystąpienia krwawień pooperacyjnych.

Artykuł powstał na bazie książki: „Zielony detox” – napisanej przez Zbigniewa T. Nowaka.

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".