Kogel-mogel, czyli jak to jest z tymi jajkami?

jajko

Jak wiemy nasza żywność jest coraz bardziej przetwarzana, zatruwana szkodliwymi substancjami, które przynoszą nam coraz więcej problemów zdrowotnych. Zajadamy toksyny nawet z tych zdrowszych produktów spożywczych.

Obecnie ludzie są bardziej dociekliwi, nie wierzą we wszystko co wmawiają im lekarze, szukają dobrych substancji odżywczych, zaczynają zdrowiej się odżywiać i wracać do korzeni… czyli w kierunku natury.

Bo tak naprawdę mamy pod ręką wspaniałą substancję!

I taką substancją jest właśnie JAJKO!

Jajko to najważniejszy surowiec naturalny!

To w jajku znajdują się wszystkie bioaktywne substancje biorące udział w tworzeniu życia, jak i biorące udział w utrzymaniu tego życia w zdrowiu.

Poniżej przedstawiamy wywiad z prof. Tadeuszem Trziszka, który wyjaśnia najistotniejsze właściwości substancji znajdujących się w jajkach jak i obala mity na temat ich rzekomej szkodliwości np. cholesterolu bez którego tak naprawdę nie byłoby życia. Wbrew temu, co lekarze mówią na jego temat, cholesterol nie zabija, tylko daje nam życie.

Profesor Trziszka od lat prowadzi wnikliwe badania nad właściwościami jaj, a nawet habilitował się z tego tematu!

Obecnie prowadzi badania nad wyizolowaniem tych wspaniałych substancji, jakie znajdują się w jajach jak np. fosforopidy, czy jorkina i wiele innych, aby produkować z nich naturalne leki.

Osobiście polecam jajecznice na dobrym masełku i boczku. Dla odmiany można robić jajecznicę z samych żółtek i przeróżnych zdrowych dodatków.

Najważniejsze jest przy robieniu jajecznicy jej płynność. Jeżeli zetniemy żółtka na sucho, to zatracimy bardzo dużo właściwości jaj. Jajecznica powinna być płynna, mokra, a żółtka nieścięte.

Drugim fantastycznym przepisem jest kogel-mogel. Wrzucamy 3-4 żółtka do garnuszka, odrobinę cukru i mocno ubijamy małą łyżeczką. Po powstaniu jednolitego płynu, jemy.

 

W artykule „Jedz 30 jaj tygodniowo!” przedstawiliśmy wywiad z profesorem Trziszka. Polecam. Kopalnia wiedzy.

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: „crack an egg” (CC BY 2.0) by pj_vanf

3 Responses to “Kogel-mogel, czyli jak to jest z tymi jajkami?”

  • takitamzdaleka

    A mnie żona wciąż jeszcze nie wierzy 😉 Uważa to za szarlataństwo i że wkońcu będę miał zawał przez ten cholesterol. Ale… powoli zmienia kierunek i daje się namawiać na posłuchanie różnych nowych artykułów.
    Myślę, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co wiedzieli do tej pory na temat żywności to w wielu przypadkach przerysowana reklama lub fałsz (czasami częściowy, czasami całkowity). Więc idzie ku lepszemu.
    A ja póki co czuję się dobrze, choć 30 jajek tygodniowo nie spożywam jak pan Zięba, ale kilka już tak.
    Pozdrawiam

  • Sylwia

    Witam serdecznie,

    czy smażenie na maśle to dobry pomysł? Słyszałam, że jedynym, dobrym rozwiązaniem jest olej kokosowy???

    Pozdrawiam

  • Marta Brzoza

    @Sylwia
    Do smażenia nadaje się tylko olej kokosowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".