Zakwaszanie żołądka, odkwaszanie organizmu i kontrola pH

lakmus

Temat ten wzbudza wiele zainteresowań. Wywołuje lawinę tych samych pytań, które sprowadzają się do jednego: zakwaszać żołądek – czy odkwaszać organizm? Obie „operacje” mają cudowny wpływ na nasz organizm, dlatego należy je zrozumieć i koniecznie stosować.

Chciałabym nieco naświetlić, przybliżyć jeszcze raz ten temat i dodać sporo nowych informacji.

Co ma wpływ na odczyn pH naszego organizmu?

Odczyn pH pokazuje zmiany zachodzące w reakcjach w naszym organizmie. Czy mamy zbyt kwaśne środowisko czy zbyt alkaliczne.

Zapobiegając chorobom musimy mieć odczyn pH na odpowiednim poziomie.

Jeżeli odbiega on od normy, to chorujemy. Dobra informacja jest taka, że sami możemy przywrócić mu prawidłowy stan.

Co nam do tego potrzeba?

Oczywiście, niezastąpiona soda oczyszczona, papierki lakmusowe i wiedza.

Zanim przejdziemy do konkretów, podsumujmy, co wpływa negatywnie na nasz organizm?

  • Możemy wymienić czynniki zewnętrzne.

Zaliczamy do nich glebę, na której rosną rośliny spożywane przez nas. Zakwaszona poniżej 5,5 (norma 6,5) wskazuje o stosowaniu nawozów sztucznych, pestycydów, wpływu kwaśnych deszczów, śniegu i mgły.

Zakwaszona gleba nie przekazuje roślinom wszystkich witamin i minerałów, bowiem najpierw sama czerpie dla siebie to co potrzebuje i przy okazji wchłania metale ciężkie.

Stąd: to co w wodzie i w glebie jest w nas.

Dodatkowo kawa, cukier, alkohol, ziarna zbóż, pasteryzowane mleko, mięso smażone, zakwaszają nasz organizm.

  • Kolejne to kwasy nieorganiczne, czyli kwas siarkowy, moczowy, acetonowy, fosforowy, azotowy. Im mniej ich, tym nasz organizm łatwiej je neutralizuje. Jak mamy ich za dużo, to organizm zużywa własne zapasy wapnia i fosforu z zębów i kości. 

Przeciwwagą są zdrowe nerki, które produkują sodę (pH 8,3) do 500 gr. na dzień, która dodatkowo odkwasza organizm.

  • Kwas mlekowy – jego duże ilości krążą we krwi sportowców i osób zmagających się z nowotworem. Niekontrolowanie go w tym drugim przypadku, prowadzi do stanów wycieńczenia i zgonów. Mając więc pH bardziej kwaśne, mamy więcej tych kwasów. Jesteśmy bardziej podatni na infekcje, mamy większe wydzielanie śluzu pochwowego, kamienie na nerkach i w woreczku żółciowym, dna moczanową, objawy podobne do torbieli , włókniaki, tłuszczaki, artretyzm, fibromialgieDodatkowo wypadają nam włosy, są suche, łamią się paznokcie, mamy sztywne stawy, zanika nasza masa kostna zębów i kości, dochodzi do zapalenia ścięgien.

Jak mierzyć pH?

Prawidłowy pH zależy od miejsca z którego badamy.

I tak :

  •  żołądek ma – 1,2-3,0
  •  ślina – 6,5-7,0
  •  mocz – 6,0-6,5 po nocy, 6,5- 7,2 w dzień,
  •  krew żylna – 7,3-7,5
  •  krew tętnicza – 7,43
  •  jelito grube – 6,5- 6,8
  •  kał – 6,3-7,2
  •  śluz z pochwy 3,5-4,5.

W każdym z tych miejsc sami możemy zmierzyć pH papierkiem lakmusowym (wyjątek krew żylna).

W przypadku żołądka potrzebujemy sody i czystej wody. Sposobem tym mierzymy zawartość kwasu solnego w żołądku. Znając jego poziom możemy zapobiec wielu chorobom.

Co pokazują nam poszczególne testy pH?

  • Test śliny pokazuje nam ogólny stan organizmu. Zaniżony świadczy o problemach z eliminowaniem lub neutralizowaniem kwasów. Podwyższony świadczy o problemach enzymatycznych wątroby, trzustki. Pokazuje zachodzącą fermentacje pokarmów w żołądku zamiast ich trawienia, zachwianie flory bakteryjnej jelit, problemy  z nerkami lub odwodnienie.
  • Test moczu- kwaśny odczyn świadczy o problemach układu trawienia, zasadowy odczyn świadczy o obecności bakteryjnej infekcji – za mało kwasu w żołądku.
  • Test kwasu solnego w żołądku. Tutaj zatrzymamy się na chwilę, ponieważ ten temat wzbudza wiele kontrowersji.

Jak przeprowadzić test?

Bierzemy 200 ml. wody, wsypujemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i wypijamy taką miksturę po przebudzeniu rano. Tutaj dawki mogą być różne dla poszczególnego organizmu. Czasami należy zastosować łyżeczkę sody na 1/2 – 1 szklankę wody, aby otrzymać efekt. W innym przypadku taka dawka powoduje wymioty i złe samopoczucie.

Mierzymy czas pierwszego odbicia:

  • do 2-3 minut dobra produkcja kwasu solnego,
  • jeżeli odbije się przed podanym czasem (mogą występować podwójne odbicia), to oznacza, że mamy kwasu w nadmiarze,
  • gdy nie odbiło się w ciągu 3-4 minut, to żołądek nie produkuje kwasu solnego w wystarczającej ilości.

Co dalej?

Jeżeli test wyszedł prawidłowo, oznacza to, że żołądek pracuje należycie. Jeżeli nie było odbicia lub było zbyt późne, należy zacząć od kwasu jabłkowego. Cztery metody zakwaszania żołądka opisałam w tym artykule – „Ważne! Sprawdź zakwaszenie żołądka”.

Zatrzymam się na chwilę przy betainie. Powinno się ją brać po konsultacji z lekarzem, który zna naturalne metody leczenia.

Stosowanie jest następujące: 500-600 mg betainy kwasu solnego w kapsułce, tuż przed posiłkiem.

Indywidualne potrzeby są różne. Często po połknięciu kapsułki czujemy kwas w przełyku, więc następnym razem zmniejszamy dawkę. Gdy nie mamy takiego uczucia, następnym razem bierzemy więcej. Taka kuracja powinna trwać do 6 –ciu miesięcy.

Do tego musimy stosować odpowiednią dietę.

Jak utrzymywać odpowiednią normę pH organizmu?

Odpowiednią dietą możemy sami unormować odczyn pH.

1 zasada- nie wolno przed posiłkiem, w trakcie i po, popijać wody. Powoduje to rozcieńczenie kwasu solnego w żołądku.

2  zasada-po posiłku białkowym około 3 godzin, nie wolno jeść owoców, żołądek nie trawi wtedy protein, tylko następuje fermentacja pokarmu.

3 zasada- wyeliminować stres, używki, mieć spokój, spożywać chlorellę, spirulinę, nasiona, pestki, orzechy, kiszone ogórki, kiszoną kapustę i więcej wody o odpowiednim pH.

Przepis umożliwiający szybkie i bezbolesne podnoszenie pH do ustalonej normy wg. Jerzego Maślanky.

Do szklanki wody dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (11,6 odczyn pH).

Miksturę taką pić przez 1 tydzień tuż przed pójściem do łóżka.

Poziom badamy papierkiem lakmusowym.

Inny przepis:

Rano i wieczorem, wypić szklankę czystej wody z sokiem z 1 cytryny.

Posiłki powinniśmy przygotowywać ze składników bardziej alkalicznych z dodatkiem soli himalajskiej lub kłodawskiej.

Jaka dieta jest najlepsza?

Żadna modna, której zadaniem jest nakręcenie biznesu.

Najlepsza, to lekko alkalizująca, ponieważ kwasowość występuje w całym  środowisku. Nie koniecznie chodzi o to, że żywność, która zakwasza jest zła, a zasadowa dobra.

Jakie są zasady?

  • Jak najmniej spożywać żywność przetworzoną przez przemysł spożywczy: słodziki, soft drinki, cola, syrop glukozowo – fruktozowy, hydrolizowane oleje roślinne, margaryny, produkty z białej mąki, z białego ryżu, pasteryzowanych przetworów mlecznych i owocowych, przemysłowe wędliny.
  • Nie powinniśmy spożywać żywności z rożna, mikrofalówki, smażonych, pieczonych w plastiku, w aluminium.
  • Spożywać zdrowy tłuszcz, bo nie powoduje on nadwagi i nie odkłada się.
  • Powinniśmy wziąć pod uwagę świeżość żywności, zawartość pestycydów, przechowywanie jej.
  • Węglowodany mogą być spożywane z owocami, proteiny natomiast nie można łączyć z owocami, bo nie trawią się tylko fermentują.
  • Podobnie mięsa. Zwłaszcza pieczonego nie wolno popijać piwem. (wysoka kwasowość)
Zobacz jeszcze jaka żywność zakwasza organizm, a jaka alkalizuje?
  • Żywność wysoce alkalizująca: (pH 8,5-9,0)

Arbuz, cytryny, limonki, kiwi, pestki dyni, ananas, korzeń pietruszki, winogrono, chlorella , spirulina, daktyle, rodzynki, warzywne soki, mango, soda oczyszczona, sól morska, cebula, maliny, woda mineralna.

  • Wysoce zakwaszająca: (pH 4,0-5,5)

Sztuczne słodziki, colę, soft drinki, piwo, farmaceutyki, biała mąka i jej przetwory, mięso wołowe, wieprzowe, baranina, dziczyzna, kawa, czarna herbata, destylowany ocet, figi biały ryż, cukier, pasteryzowane sery, lody, soja, orzechy, jęczmień, żyto, drożdże, potrawy smażone, budynie, warzona i jodowana sól, indyk.

  • Średnio alkalizująca: (pH 7,5-8,0)

Awokado, marchew, seler, banany, czosnek, agrest, jabłka, gruszki, zielony groszek, brzoskwinie, szparagi, imbir lekarski, grejpfrut, melony, dynia, brokuły, nać pietruszki, oliwki, większość ziół, sałata, czarna porzeczka, aronia, szpinak, kalafior, ziemniaki, kapusta, truskawki, ocet balsamiczny, pieprz.

  • Średnio zakwaszająca: (pH 6,0-6,5)

Śmietana, ryby, przetworzone płatki owsiane, żytnie, pszenne, ryżowe, kukurydziane, pełnoziarniste produkty zbożowe, proteiny z mleka, pasteryzowane mleko, kurczaki, fasola, groch, borówki, owoce morza, tytoń, soki owocowe z cukrem, jajka smażone i gotowane, wino, jogurt słodzony.

  • Lekko alkaliczne z tendencją do pH neutralne: (pH 7,4- 7,0)

Czereśnie, wiśnie, migdały, brukselka, ogórki, niepasteryzowany miód, grzyby, świeże kozie mleko, serwatka, oliwa z oliwek, pomidory, rabarbar, dziki ryż , jagody, ziarno sezamowe, tran, olej z wątroby dorsza, olej kokosowy, lniany, rzodkiewki, przyprawy, papaya, pomarańcze.

  • Lekko kwaśne z tendencją do pH neutralnego: (pH 6,5-7,0)

Miód, nieoczyszczony ryż, pestki słonecznika, suszona fasola i groch, homogenizowane mleko, większość przetworów z pasteryzowanego mleka, krakersy, orzechy włoskie, solone masło, curry, podroby, olej rzepakowy, cukinia, brązowy ryż, śliwki suszone, białko jajek, wanilia, wódka, olej słonecznikowy, suszone owoce, żelatyna, jagnięcina, kasza gryczana.

Co powinnaś/powinieneś teraz zrobić?

Zrozumieć tę wiedzę i zacząć odkwaszać organizm oraz zakwaszać żołądek. Te dwie czynności mogą spowodować, że leczone przez lata choroby wyparują jak woda w suche dni. Do wyleczenia wielu chorób nie potrzebujemy lekarstw, tylko wiedzy i konsekwencji. Nie licz również na to, że coś się stanie samo. Czasami daną czynność, powiedzmy picie kwasu jabłkowego musisz robić dłużej, niż mówi reguła, czasami musisz przerwać na pewien czas i znowu powrócić. Tu nie ma twardych zasada. 

Z braku przeszkolonych lekarzy musisz sama/sam eksperymentować. Na szczęście są to naturalne produkty, więc ewentualne niedogodności mogą być niewielkie. Jeżeli zaczynasz zakwaszać żołądek i odkwaszać organizm to rób to powoli, na małych dawkach. W przeciwnym razie twój żołądek „eksploduje”.

I jeszcze jedna uwaga. Jeżeli jednocześnie zakwaszasz żołądek i odkwaszasz organizm, to przerwa pomiędzy miksturami powinna wynosić około 2 godzin: żołądek zakwaszasz 15 minut przed posiłkiem, a organizm odkwaszasz 2 godziny po posiłku.

I pamiętaj nie ma reguł, nie ma zasad, bo każdy z nas ma różne choroby i inny organizm.

Źródło : „Zdrowa kobieta to zdrowa rodzina”- Jerzy Maslanky.

Marta Brzoza Marta Brzoza
. .

Formularz z NeTeS



Oprac. foto: Robert B.

21 Responses to “Zakwaszanie żołądka, odkwaszanie organizmu i kontrola pH”

  • jarek

    Marta,
    fajne artykuły piszesz, brakuje mi tylko na dole
    linku / przycisku umożliwiającego pobranie artykułu w formie pdf lub jego wydrukowanie.

  • Marta

    Dziękuję za miłe słowa.

    Każdy artykuł możesz pobrać w formie pdf.
    Zobacz powyżej na ikonki.
    Koło „lubię to” jest mała ikonka z napisem „pdf” – druga po prawej.

  • JAN1

    Zeczywiscie dobry i kompleksowy art mogacy zweryfikowac wiele zlych nawykow prowadzacych do powaznych problemow zdrowotnych gdyz zakwasazenie jest dzis nagminne u sporej czesci populacji. ustosunkuje sie do wpisu na temat soli jaki sie ukazal kiedys na jednym z waszych portali ,chodzilo o dodatek jaki narzucila unia europejska w 2008 roku w postaci dodawania 20 miligramow zelazocyjanku potasu do kazdego kilograma soli zawarlem tam pytanie czy ktos zna mozliwe szkodliwe implikacje biochemiczne po spozyciu. I owszem ukazal sie wpis czy tez link kogos kto zna chemię bardzo dobrze i spory artykol na temat znanych prostych poznanych oddzialywan. w ktorych autor przekonuje ze ten dodatek [E536] nie wykazuje cech toksycznosci. Osobiscie nie przyjelem takiej ,,naukowej,, postawy za wlasciwe i takiego sposobu spostrzegania jako wlasciwego wzorca. chocby z tej prostej przyczyny ze w ramach tego ,,naukowego,,patrzenia na swiat mamy 200 procentowy wzrost zachorowan na nowotwory w ciagu kilkunastu lat skoro wiec jest tak dobrze dlaczego jest tak zle. nie musimy udowadniac ze zywnosc jest istotnym elementem tej ukladanki zwanej zyciem. Otuz ilosc reakcji biochemicznych w organizmie czlowieka jest wrecz nie do ogarniecia sa to czesto reakcje biochemiczne z uzyciem milionowych czesci grama substancji ktore odgrywaja jakas role w caloksztalcie podtrzymania zycia w jego dobrym funkcjonowaniu, . Istnieje wiec mozliwosc ze kazda obca substancja moze te precyzyjna ruwnowage milionow reakcji biochemicznych zaklucic dlatego uwazam ze powinno to owocowac zakazem dodawania czegokolwiek poniewaz nie mamy narzedzi by okreslic dzialanie nowych substancji w zywnosci tym bardziej ze dodawanie soli z ta substancja jest powszechne [sól jest wszedzie ] i cale populacje beda narazone przez cale zycie na jej ewentualne dzialanie, pozatym w momencie wprowadzania ruwnolegle innych substancji jako dodatkow istnieje mozliwosc ich interakcji ktora nie moze byc wylapana w przelozeniu na próby laboratoryjne dotyczace niewielkiej liczby mozliwych reakcji,w samej zywnosci nawet tej zdrowej jest tez wiele wrecz miliony ruznorodnych substancji ktore moga ruznie dzialac na zywy organizm. bezposrednio i w sposob krzyzowy z innymi Tak wiec tak dluga ekspozycja od urodzenia do smierci jednostki moze owocowac skutkami ktore sa nie do uchwycenia na poziomie laboratoryjnym. Tylko jeden z respondentow napisal ze zelazocyjanek potasu jest utleniaczem i cos moze utleniac. Mysle ze takie naukowe podejscie jest wrecz prostackie, kilkadziesiat lat wstecz nie bylo tych nowinek chemicznych w zywnoosci i rak byl sporadyczny ,ludzie mieli swa tradycyjna diete oparta osprawdzone wzorce przeztysiace lat i to sie sprawdzalo . Sa wrecz juz dowody na celowe i bardzo zaaawansowane metody celowego wywolywania chorob.poprzez technologie zywienia i farmacje.. [np glen olsen ,,kampanie farmaceutyczne nie chca byscie byli zdrowi,,] biorac i ten aspekt pod uwage mysle ze najwlasciwsza postawa wynikajaca z elementarnego rozumu powinna byc postawa braku zaufania do wszystkich dodatkow chemicznych w zywnosci w tym do wspomnianej soli. Przy okazji prosil bym o informacje na temat oleju slonecznikowego dobry czy niedobry sa ruzne opiniegdyby ktos cos wiedzial ,na mnie przykladowo dziala troche nasennie bee wdzieczny z informacje..

  • Arni

    Polecam wykład pana Jerzego z zeszłego roku: https://www.youtube.com/watch?v=6s15nyxrWno
    Szkoda że od jakiegoś czasu trochę zaprzestał się udzielać w uświadamianiu prozdrowotnym.

  • julita

    Mam potworniaka na jajniku, w artykule o sodzie wspomniała Pani ,że nalezy uzywac sody plus melasy lub miodu,tu czytam ,że wystarczy sama soda do odkwaszenia..
    Mam zabronione przez lekarza wszelkiego rodzaju cukry miody itd,juz ponoc nie mam candidy..ale czy biorąc sama sode też bede działała na mój guz? mam melase karobową i zastanawiam się czy nie zaszkodzi

  • Marta

    @julita
    Melasa czy miód jest tylko dla złagodzenia słonego smaku sody . Ma ona ułatwić przełknięcie tej mikstury, więc możesz spokojnie pić bez tego dodatku. Pozdrawiam.

  • Arni

    Re: julita
    Najlepszym rozwiazaniem jest picie sody z witaminą C. Promuje to pan Szczepaniak w dawce 1 łyżeczka C i pół łyżeczki sody na pół szkalnki wody.
    I prosze się zainteresować też jodem. Wspominal o tym Jerzy Zięba, ale bardzo dobrą ksiazkę o nim (ale i o selenie, magnezie, bromie, soli) napisał Roman Nowak: Jod-niechciana prawda.

  • Teresa

    Pani Marto zrobiłam dzisiaj test sodą na poziom kwasu solnego i wyszedł mi nadmiar kwasu ./Pierwsze odbicie nastąpiło po 1 min i 30 sek. Oczywiście potem były następne, ale rozumiem, że liczy się to pierwsze/. Pani Marto , czy w związku z tym mam niwelować ten kwas, a jeśli tak to w jaki sposób.Przepraszam, że o to pytam, ale coś pomrocznoć mnie dopadła.Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

  • Marta Brzoza

    @Teresa
    Tak liczy się to pierwsze odbicie. Aż trudno mi w to uwierzyć, ponieważ nie spotkałam się dotąd z takim przypadkiem. Proszę powtórzyć próbę, a może jest coś w Pani diecie takiego co to powoduje, nie przyjmuje Pani jakiś leków? Proszę coś więcej napisać. Pozdrawiam.

  • Teresa

    Pani Marto powtórzyłam test trzykrotnie i wyszły takie oto wyniki.
    1 dzień – 200 ml wody i 1/3 łyżeczki sody.Pierwsze odbicie po 3 min. i 20 sek.
    2 dzień – 1 szkl. wody i 1/2 łyżeczki sody.Pierwsze odbicie po 3 min. i 4 sek.
    3 dzień – 1 szkl. wody 1 łyżeczka sody.Pierwsze odbicie po 50 sek.
    Poprzedni , ten mój pierwszy test robiłam z 1 szkl. wody i 1 łyżeczki sody.
    Pani Marto wniosek jakby sam się nasuwa.Niestety to nie jest metoda, aby w miarę prawidłowo ocenić poziom kwasu.
    Ale proszę o Pani opinię, bo ja nie mam wiedzy w tym temacie.
    Jeśli chodzi o moją dietę odnośnie tego testu, to nie wiem na co zwracać uwagę. ale co do leków to nie biorę dosłownie żadnych.Korzystam z dobrodziejstwa natury, piję zioła, oleje itp.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
    Teresa

  • Marta Brzoza

    Pani Tereso, to jest test domowy. Na pewno niedokładny, ale daje nam pewną odpowiedź.

    Przy mniejszej ilości sody ma pani niedokwaszony żołądek.
    Przy większej ilości sody, kwasy żołądkowe są w porządku.

    Wynika z tego, że nie potrzebuje pani w tym momencie zakwaszać żołądek.
    Jednak polecam brać kwas jabłkowy raz dziennie przed posiłkiem.
    Jeżeli ma pani z dobrego źródła miksturę, to zawiera naturalne witaminy.
    Pomaga schudnąć i poprawia trawienie.

    Ja długo stosuję w ten sposób kwas jabłkowy i się dobrze czuję.

    Skoro pani się dobrze odżywia, pije zioła, to i organizm dobrze funkcjonuje.

  • tetku

    Witam, czemu zaleca Pa picie sody oczyszczonej, która to alkalizuje i rozcieńcza soki w żołądku, gdzie środowisko jest silnie kwaśne (ph 1,5-2,5) ? Powoduje to neutralizację soków żołądkowych i nietrawienie pokarmów.

  • Marta Brzoza

    @tetku
    Proszę poczytać mój artykuł o zakwaszaniu żołądka a odkwaszaniu organizmu. To są dwa różne tematy. Nigdy nie zalecam rozcieńczać soków żołádkowych. Wręcz przeciwnie zalecam zakwaszać żołądek 15 min.przed każdym posiłkiem . Co nie przeszkadza że raz w miesiącu przez okoo tydzień 2 razy dziennie piję sodę z wodą w celu odkwaszaniu organizmu między posiłkami .Pizdrawiam

  • darek2015

    tetku
    Pisaliśmy o tym juz niejednokrotnie.
    Proszę uważnie przejrzeć odpowiednie tematy.
    Sodę pijemy tylko na pusty zołądek, zdąży przereagować max 20%, dodatkowo trzeba zakwasić ja cytryna lub octem z jablek.
    Nie ma obaw, a przed posiłkami i tak dokwaszamy.

  • Anna

    Podpowiedzcie prosze jakie najlepsze papierki lakmusowe zamowic na Amazon?

  • Kaja

    Polecam ośrodek medCithi.pl jesli chodzi o odkwaszanie organizmu… szczerze ? balabym się eksperymentowac ze zdrowiem dlatego chcialam Wszystkim polecic, warto o tym pomyslec.

  • gmozabija

    „Spożywać zdrowy tłuszcz” jaki to jest zdrowy ? maslo smalec kokosowy i oliwkowy ?

  • Marta Brzoza

    @gmozabija
    Tak, smalec,olej kokosowy, oliwa z oliwek.

  • Wojtek

    Świetnie to rozpisujesz Marto. Wiedza jest ułożona logicznie, łatwo znaleźć co trzeba. Tylko że mnie interesuje problem odwrotny. Nadkwasota żołądka. Mam taką sytuację ze swoją kobietą, że ja mam niedokwaszony żołądek, a ona ma zdecydowaną nadkwasotę żołądka. I usilnie próbuję znaleźć, co robić w sytuacji tej nadkwasoty. Ktoś może podpowie mi gdzie znajdę? Lekarze proponują jakieś pompy hamujące wydzielanie kwasu solnego, ale słyszałem, że to bardzo niebezpieczne i w ogóle mam wrażenie, że nie rozumieją problemu.
    Na swoją niedokwasotę wiem co robić, produkuję sobie ocet jabłkowy itd.
    Ale co zrobić z nadkwasotą, jak się za nią zabrać?

  • ilona

    proszę o wyjaśnienie. żółć ma : 7,5-8,8 ph żołądek:2,5ph. Mam refluks dwunastnico-żołądkowy (po wycięciu woreczka) i dostaję do lekarza leki IPP zmniejszające kwasowość żołądka…..czyli mam jeszcze bardziej zasadowy żołądek?… jeśli to tak działa to zasadowa żółć wpada do żołądka, który po lekach jest też zasadowy Mam niedokwasotę żołądka a dostaję leki na nadkwasotę. Co robić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".