Poznaj znakomite działanie popularnej jarzębiny
Lecznicze właściwości jarzębiny znane były w starożytnej Grecji. W lecznictwie ludowym od lat stosowano jarzębinę jako skuteczny środek na przeczyszczenie, moczopędnie, hamujący krwawienia oraz w reumatyzmie i chorobach płuc.
Obecnie najwięcej owoców jarzębiny zużywa przemysł spirytusowy do wyrobu wódek i likierów.
Co takiego szczególnego jest w jarzębinie?
Właściwości lecznicze mają głównie owoce jarzębiny, jak i jej kwiaty.
Kwiaty zbiera się na początku kwitnienia. Ścina się całe baldachimy i suszy w naturalnych suszarniach, w miejscach zacienionych i przewiewnych, luźno ułożone.
Po wysuszeniu kwiaty oddziela się z szypułek.
Prawidłowo zebrane i wysuszone kwiaty powinny zachować biały kolor.
Owoce zbiera się, gdy osiągną czerwoną barwę.
Owoce zebrane po przymrozkach mają łagodniejszy smak ale są miękkie i łatwo ciemnieją podczas suszenia. Nie powinny być uszkodzone ani przypalone przy suszeniu.
Nie należy ich przetrzymywać, bo mogą dodatkowo pleśnieć i psuć się.
Owoce lepiej suszyć w specjalnych suszarniach ogrzewanych. Suszy się całe baldachimy owoców i dopiero po wysuszeniu oddziela od łodyżek.
Prawidłowo zebrane i wysuszone owoce powinny zachować czerwono-koralową barwę.
Jak wygląda jarząb pospolity?
Jest to drzewo o średniej wysokości i rzadkiej koronie. Korę ma gładką, koloru jasnopopielatego.
Jarzębina znana jest głównie ze swoich koralowoczerwonych owoców zebranych w duże proste baldachogrona.
Liście jarzębiny są drobne, podłużnie lancetowate. Młode listki są miękko owłosione, jasnozielone, ostro piłkowane na całej swojej długości.
Kwiaty jarzębina ma liczne, białe, zebrane w szczytowe baldachogrona.
Jarzębina kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu.
Są to kuliste i mięsiste jagody, początkowo pomarańczowe, w pełni dojrzałe są szkarłatnoczerwone, w smaku gorzkie i cierpkie.
Utrzymują się dość długo na drzewie, nawet po opadnięciu liści.
Jarzębina występuje w całej Europie, częściowo w Azji i na Kaukazie.
W Polsce rośnie na terenie całego kraju: w lasach, zaroślach, w parkach, przy ogrodach, przy drogach i zabudowaniach. Często sadzona przy drogach i alejach jako roślina ozdobna.
Rośnie na prawie wszystkich glebach. Rozsiewana jest przez ptaki.
Rodzaje jarzębiny:
Oprócz tej pospolitej odmiany możemy znaleźć w Polsce też inne jej odmiany.
- Jarząb mączny – o owocach mączystych, w kształcie małych szkarłatnych jabłuszek.
- Jarząb szwedzki – o owocach pomarańczowoczerwonych, smaku kwaskowatym bez goryczy.
- Jarząb brekinia – o owocach jadalnych, kształtu eliptycznego, brunatnych i klapowanych.
Wymienione gatunki różnią się liśćmi.
Jakie substancje zawiera jarzębina?
Owoce jarzębiny zawierają:
- kwasy organiczne,
- karotenoidy,
- garbniki,
- gorycze,
- węglowodany (najważniejszy jest alkohol cukrowy sorbitol),
- pektyny,
- witaminę C,
- prowitaminę A.
Kwiaty jarzębiny zawierają:
- karotenoidy,
- antocyjany,
- kwasy organiczne.
Co leczy jarzębina?
Owoc jarzębiny działa:
- łagodnie ściągająco,
- przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego i drogi moczowe,
- przeciw biegunce,
- lekko moczopędnie.
Owoce jarzębiny stosuje się przeważnie w mieszankach: w stanach zapalnych nerek, kamicy moczowej, w zaburzeniach krążenia obwodowego.
Dodatkowo w nieżycie żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego, w mało nasilonych biegunkach.
Kwiaty jarzębiny działają moczopędnie i rozwalniająco.
Gdzie wykorzystuje się jarzębinę?
Owoce jarzębiny wykorzystuje się w mieszankach ziołowych: Laxaflos, Visaflos, Rectosan, Sklerosan.
- Laxaflos to mieszanka ziołowa o działaniu przeczyszczającym.
W tej mieszance wykorzystano garbniki z owoców jarzębiny, które mają działanie przeciwzapalne. W tym przypadku w obrębie błon śluzowych przewodu pokarmowego. W połączeniu z innymi składnikami stosuje się w zaparciach nawykowych wynikłych z błędów dietetycznych przy skłonnościach do wzdęć. Także wspomagająco w otyłości i nieprawidłowej przemianie materii.
- Visaflos – ze względu na dużą zawartość witaminy C, jak i prowitaminy A, owoce jarzębiny należą do leków witaminowych.
Dodatkowo w swoim składzie ma owoce dzikiej róży, owoce bzu czarnego, owoce głogu i owoce tarniny.
Jest więc środkiem ogólnie wzmacniającym i witaminowym.
Stanowi naturalne źródło witaminy C, A, B, E, K i mikroelementów.
Stosuje się w zakażeniach bakteryjnych, przebiegających z wysoką temperaturą, ponadto jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i dzieci.
Zapobiegawczo w grypie i przy przeziębieniach jako środek łagodzący przebieg tych chorób i skracający czas ich trwania.
Jak wykorzystać jarzębinę w domu?
- Odwar jarzębinowy – 1 łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalać szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu około 5 minut. Następnie odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy i pijemy jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny, 2-3 razy dziennie.
- Macerat jarzębinowy – 1 łyżkę rozdrobnionych i rozgniecionych owoców jarzębiny, zalać 1 szklanką zimnej wody i pozostawić na noc pod przykryciem. Rano przecedzamy. Pijemy małymi porcjami w ciągu dnia przy trudnościach z wypróżnieniem i lekkim zaparciu.
Z jarzębiną, jak ze wszystkimi ziołami musimy zachować rozsądek, ponieważ świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę. Spowodowane jest to obecnością kwasu parasorbowego, który rozkłada się podczas suszenia owoców lub sporządzania wyciągów.
Źródło: „Praktyczny poradnik o ziołach” Mateusz, Emanuel Senderski.
Foto: „Mountain ash, with rain drops” (CC BY 2.0) by nordique
One Response to “Poznaj znakomite działanie popularnej jarzębiny”
qrdeblade
Nalewka z jarzębiny, popularny jarzębiak…
Zmarznięte owoce zalewamy wódką i tak trzymamy przez ok. 4 – 5 tygodnie. Następnie zlewamy cały jarzębiaczek, a owoc zasypujemy cukrem i tak zostawiamy na 4 tygodnie, po czym dodajemy do niego 70% spirytusu i z tak otrzymanych jarzębiaczków odpowiednio dobierając słodkość, moc i aromat tworzymy właściwy jarzębiak i słodszą nalewkę tzw. jarzębinkę.