Zobacz skład Coca-Coli. Szok, co ludzie piją!

coca-cola

W 2006 roku w Turcji, po raz pierwszy na świecie wszczęto postępowanie sądowe przeciwko Coca-Coli  w związku ze składem jego napoju.

Na etykiecie zazwyczaj jest mowa, że Coca-Cola zawiera cukier, kwas fosforowy, kofeinę, karmel, dwutlenek węgla i trochę „ekstraktu”. Ten ekstrakt właśnie wywołał podejrzenie. Koncern Coca-Cola został zmuszony do ujawnienia tajemnicy, z czego właściwie robi colę.

Jest to płyn uzyskany z owada Cochineal, żyjącego na Wyspach Kanaryjskich i w Meksyku. Owad przysysa się do rośliny, pije z niej sok i nigdy nie rusza się z miejsca. Dla tego owada przygotowuje się specjalne pola. Owady zbierają mieszkańcy wiosek… Z samic i jaj tych owadów powstaje pigment, który nazywa się karminem/koszenilą. Barwi on coca-colę na kolor brązowy. Suszone koszenily wyglądają jak rodzynki, ale w rzeczywistości to owady!

Teraz już wiemy, co oznacza słowo „Koka” w nazwie napoju. A teraz, co skrywa się pod słowem „Kola”. Aby to zrobić, trzeba opowiedzieć historię pracownika, który spędził 23 lata, pracując w fabryce Coca-Coli:

„Surowcem do coli są słodkie korzenie, tymi korzeniami żywią się różne ssaki, w tym myszy. Duże firmy produkujące colę zbierają te korzenie w tonach za pomocą koparek. Przy zbiorze wielu ton korzeni nie są w stanie wyciągnąć myszy. Dlatego korzenie są miażdżone razem z tym, co było pomiędzy korzeniami. Dopiero po tym, resztki wełny, łapy itp. wyciągane są z takiej masy! Ponieważ napój ma ciemniejszy odcień, nie można zauważyć, że zawiera on również krew i sok żołądkowy myszy. Oczywiście, giganci – firmy produkujące colę, starają się neutralizować szkodliwe substancje za pomocą chemikaliów”.

Przez 23 lata pracownik, który opowiadał tę historię, nigdy nie wypił szklanki coli.

Jaki skład ma coca-cola?

  • Naukowcy z Waszyngtonu zbadali składniki Coca-Coli. Okazało się, że karmel – to nie stopiony cukier, ale mieszanka chemiczna cukru, amoniaku i siarczynów, otrzymywana przez wysokie ciśnienie i temperaturę. Może powodować białaczkę, raka: płuc, wątroby, tarczycy i wiele innych chorób.
  • Wyjaśniło się, że w gazie jest spirytus: to jest podstawa tego właśnie tajnego dodatku „7x”. Do alkoholu dodaje się kilka kropel olejków aromatycznych, kolendrę i cynamon.
  • Ciecz koszenili w ogóle nie przeszła certyfikacji, dlatego w niektórych krajach nie produkuje się coli.

Jak organizm reaguje na coca-colę?

1. Po 10 minutach – 10 łyżeczek cukru „uderzą” w nasz system. Nie czujemy tego, ponieważ kwas fosforowy tłumi działanie cukru.

2. Po 20 minutach – we krwi będzie skok insuliny, wątroba zamienia cały cukier w tłuszcze.

3. Po 40 minutach – wchłanianie kofeiny jest zakończone, źrenice rozszerzają się, ciśnienie krwi wzrasta, ponieważ wątroba wrzuca więcej cukru do krwi, receptory adenozyny są blokowane, zapobiegając w ten sposób senności.

4. Po 45 minutach – ciało zwiększa produkcję hormonu dopaminy, który pobudza centrum przyjemności w mózgu (ta sama zasada działania jak w przypadku heroiny).

5. Godzinę później – kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk w jelitach, przyspieszając metabolizm i zwiększając wydzielanie wapnia przez mocz.

6. Ponad godzinę – w grę wchodzi działanie moczopędne. Wapń, magnez i cynk znajdujące się w kościach są wydalane, podobnie jak sód, elektrolity i woda.

7. Ponad półtorej godziny – stajemy się drażliwi lub apatyczni, cała woda z coca-coli jest wydalana przez mocz.

Aktywnym składnikiem Coca-Coli jest kwas ortofosforowy. Jego pH wynosi 2,8. Aby przetransportować koncentrat Coca-Coli, ciężarówka musi być wyposażona w specjalne pojemniki przeznaczone do materiałów silnie korodujących.

Szczegółowy skład reklamowanego produktu bezkofeinowego, Coca-Cola Light:

  • Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951, E338, E330, Aromas, E211.

1. Aqua carbonated – nasycana gazem woda. Obecność dwutlenku węgla w wodzie stymuluje wydzielanie żołądkowe, zwiększa kwasowość soku żołądkowego i wywołuje wzdęcia – obfite wydzielanie gazów. Ponadto nie stosuje się wody źródlanej, ale wodę wodociągową, przepuszczoną przez specjalne filtry.

2. E952 – (Kwas cyklaminowy i Na, K, Ca), Kwas cyklaminowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe. Substytut cukru. Cyclamat to syntetyczna substancja chemiczna, ma słodki smak 200 razy słodszy od cukru, jest stosowana jako sztuczny środek słodzący. Została zakazana do stosowania w żywności dla ludzi, ponieważ jest rakotwórcza. W 1969 roku na zlecenie Federalnej Agencji ds. Produktów Żywnościowych i Leków (FDA) zakazano jej stosowania w Stanach Zjednoczonych, ponieważ udowodniono, że podobnie jak sacharyna i aspartam, powoduje raka pęcherza u szczurów. W tym samym roku została zakazana w Kanadzie, w 1975 roku w Japonii, w Korei Południowej i w Singapurze. Zabroniono jej używania do produkcji napojów w Indonezji. W 1979 r. Światowa Organizacja Zdrowia zrehabilitowała cyklaminiany, uznając je za nieszkodliwe. 

3. E150d (Karmel IV – proces siarczanowo-amonowy, barwnik) – spalony cukier, otrzymany przez przetwarzanie cukru w ​​określonych temperaturach, z dodatkiem odczynników chemicznych lub bez nich. W tym przypadku dodaje się siarczan amonu.

4. E950 (Acesulfame Potassium, acesulfam potasowy) – 200 razy słodszy niż sacharoza. Zawiera eter metylowy, pogarszający pracę układu sercowo-naczyniowego, oraz kwas asparogenny, który wywiera pobudzający wpływ na układ nerwowy i może z biegiem czasu stać się uzależniający. Acesulfam jest słabo rozpuszczalny. Produkty zawierające ten środek słodzący, nie są zalecane dla dzieci, dla kobiet w ciąży i dla kobiet karmiących. 

5. E951 (Aspartam) – zamiennik dla chorych na cukrzycę, gdy temperatura wzrasta, rozkłada się na metanol i fenyloalanina. Metanol (alkohol metylowy) jest bardzo niebezpieczna 5-10 ml może doprowadzić do śmierci nerwu wzrokowego i nieodwracalnej utraty wzroku, 30 ml może doprowadzić do śmierci. W ciepłej wodzie sodowej aspartam przekształca się w formaldehyd, który jest najsilniejszym czynnikiem rakotwórczym. Udokumentowanych przypadków zatrucia aspartamem: utrata zmysłu dotyku, bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy, nudności, kołatanie serca, zwiększenie masy ciała, drażliwość, niepokój, utrata pamięci, niewyraźne widzenie, wysypka, drgawki, utrata wzroku, bóle stawów, depresja, skurcze, choroby narządów rozrodczych, utrata słuchu. Aspartam może również wywoływać następujące choroby: guz mózgu, stwardnienie rozsiane, padaczka, choroba Gravesa-Basedowa, przewlekłe zmęczenie, choroba Parkinsona i Alzheimera, cukrzyca, upośledzenie umysłowe i gruźlica. 

6. E338 (Orthophosphoric Acid, kwas ortofosforowy) – wzór chemiczny: H3 PO4. Wywołuje podrażnienie oczu i skóry. Zastosowanie: produkcja soli fosforanu amonu, sodu, wapnia, manganu i aluminium, a także w syntezie organicznej, do wytwarzania węgla aktywnego i folii, do wytwarzania materiałów ogniotrwałych, środków wiążących i materiałów ogniotrwałych, materiałów ceramicznych, szkła, nawozów sztucznych, detergentów, medycyny metali do czyszczenia i polerowania metali, tekstyliów do produkcji tkanin ognioodpornych, do produktów naftowych, zapałek. Kwas ortofosforowy stosowany jest w produkcji wody gazowanej i do produkcji soli (proszki do wyrobu ciasteczek). Zapobiega wchłanianiu wapnia i żelaza do organizmu, co może prowadzić do osłabienia tkanki kostnej, osteoporozy. Inne działania niepożądane: pragnienie, wysypka na skórze.

7. E330 (Citric Acid, kwas cytrynowy) – bezbarwne kryształy. Jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Uzyskuje się go z tytoniu i fermentacji węglowodanów (cukier, melasa). Stosowany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Sole kwasu cytrynowego (cytryniany) stosowane są w przemyśle spożywczym, jako kwasy, konserwanty, stabilizatory, do produkcji konserw.

8. Aromaty – nie wiadomo, które aromatyczne dodatki.

9. E211 (Sodium Benzoate, benzoesan sodu) – środek wykrztuśny, konserwujący. Kwas benzoesowy (E210), benzoesan sodu (E211) i benzoesan potasu (E212) są wprowadzane do niektórych środków spożywczych, jako środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczy. Obejmuje takie produkty: dżemy, soki owocowe, marynaty i jogurty owocowe. Nie zaleca się stosowania dla astmatyków i osób wrażliwych na aspirynę. W ostatnich badaniach przeprowadzonych przez profesora w dziedzinie biologii molekularnej i biotechnologii z Sheffield University (Anglia) Petera Pipera, stwierdzono, że związek ten powoduje znaczne uszkodzenia DNA. Według Pipera, benzoesan sodu, jest aktywnym składnikiem konserwantów stosowanych w większości napojów gazowanych. Może prowadzić do marskości wątroby i chorób zwyrodnieniowych, na przykład choroby Parkinsona.

Tłumaczenie: Treborok
Źródło oryginalne: Kramola.info
Źródło polskie: Treborok.wordpress.com

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Form by (e)NeTes



Foto: „You Say Your Empty Mind” (CC BY-NC 2.0) by Thomas Hawk

4 Responses to “Zobacz skład Coca-Coli. Szok, co ludzie piją!”

  • Marcjan

    A fuj!!! Dobrze, że już dawno tego syfu nie piję! Ten napój nadaje się tylko jako zamiennik WC Pickera!

  • Grzegorz

    „Teraz już wiemy, co oznacza słowo „Koka” w nazwie napoju.” Błąd, dziś już powszechnie jest wiadomo, że słowo to wywodzi się od liści koki, które to były jednym ze składników coca coli na przełomie 19-20 wieku.

  • Piotr

    Szok…..

  • „Jedz odchody = miliardy much nie mogą się mylić!” Reklama to oszustwo powinna być zakazan,a ukrywa wady kłamie o nieistniejących zaletach! Coca-cola zmienia skład, by uniknąć skojarzeń z nowotworami. Karmel dodawany do coca-coli będzie zawierał mniej substancji 4-MEI, która zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Pod koniec XIX w. w skład coca-coli wchodziła kokaina. Prasa alarmowała, że napój silnie uzależnia, a pijący go czarnoskórzy robotnicy masowo gwałcą białe kobiety.

    „Dla ludzkich zębów uzależnienie od coca coli jest równie wyniszczające co uzależnienie od metamafetaminy! Zęby niszczy kwaśny odczyn w nich zawarty, a nie sam cukier. Jak dowiodły badania, osoby z tak poważnym uzależnieniem od słodkich napojów gazowanych mają te same problemy z zębami co narkomani przyjmujący amfetaminę i crack”

    Eksperci z brytyjskiej organizacji zajmującej się bezpieczeństwem żywności dla dzieci domagają się zaprzestania używania przez Coca-Colę rakotwórczego składnika, który odpowiada za jej charakterystyczny kolor. Firma została już zmuszona go zmniejszenia jego dawki w swoich produktach sprzedawanych w USA – informuje dailymail.co.uk. O jaki składnik chodzi? O 4-metyloimidazol, który powstaje w wyniku reakcji cukru z amoniakiem i siarczynami w czasie produkcji barwnika karmelowego. Jak stwierdzili naukowcy, substancja ta może powodować raka. Po batalii z Coca-Colą w USA zmniejszono ilość tego składnika do bezpiecznego poziomu. Z badań przeprowadzonych amerykańską organizację konsumencką Center for Science in the Public Interest (CSPI) wynika, że obecnie w jednej puszce Coca-Coli sprzedawanej w USA są 4 mikrogramy tej substancji. Zawartość 4-metyloimidazolu w puszce napoju różni się jednak w zależności od kraju, w którym jest ona sprzedawana – od 56 do nawet 267 mikrogramów (W Chinach czy Brazylii). W puszkach sprzedawanych w Wielkiej Brytanii stwierdzono aż 135 mikrogramów. Coca-Cola zdaje się traktować swoich konsumentów w Wielkiej Brytanii z pogardą. Firma powinna szanować zdrowie wszystkich swoich klientów na całym świecie i używać barwnika wolnego od substancji rakotwórczych – twierdzi Malcolm Clark, koordynator kampanii zmierzającej do wprowadzenia zakazu używania 4-metyloimidazolu.
    Producenci napojów, w tym firma Coca-Cola. twierdzą, że nie ma przekonujących dowodów na rakotwórcze działanie 4-metyloimidazolu. Dodają też, że możliwe jest jego zastąpienie inną substancją barwiącą – problem w tym, że jest ona czterokrotnie droższa.

    Głównym składnikiem Coca Coli jest kwas ortofosforowy, otrzymywany z fosforu białego (żółtego). Kolejnymi składnikami są cukier (około 40 łyżeczek na 2l napoju), woda, barwnik karmel i dodatki smakowe stanowiące tajemnicę producenta. Kwasy fosforowe otrzymuje się w reakcji fosforytów z kwasem siarkowym. Zastosowania: do produkcji sztucznych nawozów fosforowych, ortofosforanów, preparatów farmaceutycznych, środków piorących, do odrdzewiania i usuwania kamienia kotłowego oraz w dentystyce. Palący się biały fosfor rozgrzewa się do 1300 °C i wydziela dużą ilość żrącego dymu. Jest trudny do ugaszenia (nie należy gasić go wodą).Fosfor biały jest silnie trujący. Dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi ok. 0,1 g. Stosowany jest jako substancja aktywna w broni zapalającej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".