Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!
Kiedyś wkładano gałązki rozmarynu pod poduszki.
W średniowieczu kobiety wręczały mężczyznom gałązki rozmarynu, aby o nich pamiętali.
Ze względu na aromat, używano go jako kadzidło do spalania.
Arabowie natomiast używali rozmarynu do ,,poprawy wewnętrznych zmysłów i przywracania mowy’’.
Naukowcy badali rozmaryn
W 2003 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie w Newcastle. Badali olejki eteryczne, jak i świeży rozmaryn. Naukowcy doszli do następującego wniosku: wąchanie olejku rozmarynowego jak i świeżego rozmarynu, wpływa korzystnie na poprawę pamięci.
Podczas badań wyłonili organiczny związek z grupy terpenów o nazwie 1,8 cyneol.
Działa na receptory w mózgu, odpowiedzialne za kojarzenie i pamięć.
Tak prosta czynność jak wąchanie rozmarynu, może zwiększyć pamięć nawet do 75%.
Badania wykazały, że rozmaryn ma zdolności do zapobiegania złym mutacjom ludzkiego DNA, min. w wątrobie, oskrzelach, co zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych i guzów.
Czas na rozmaryn
Rozmaryn inaczej, rosmarinus officinalis, to aromatyczna przyprawa, która króluje na wszystkich stołach świata.
Ma mocny, sosnowo – żywiczny zapach.
Jest to zioło wykorzystywane od tysięcy lat w kuchni i w medycynie.
U nas znany jest z włoskiej kuchni, gdzie rośnie prawie w każdym ogrodzie lub na oknie kuchennym w donicy. Łatwy do hodowli. Dostępny w sprzedaży w wielu sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością.
Dodawany z umiarem do mięs, ryb, sałatek czyni je i zdrowszym i smaczniejszym.
Nie bez powodu nazywano go ziołem wspomnień, bo po prostu wzmacnia pamięć.
Rozmaryn ma właściwości:
- odżywcze,
- kojące,
- poprawia zdolność pamięci,
- chroni organizm przed nowotworami.
Dlaczego rozmaryn poprawia pamięć?
Do tej pory stosowany był w leczeniu dny moczanowej czy w artretyzmie reumatycznym.
Jest bogaty w antyoksydanty przez co chroni błony komórkowe przed uszkodzeniami i zniszczeniem.
Pobudza umysł, ponieważ zwiększa się przepływ krwi do tkanek mózgowych i oczyszcza krew.
Zapobiega rozkładowi acetylocholiny, która utrzymuje pamięć, pomaga skupić uwagę, przez co wspomaga uczenie się i zapamiętywanie.
Inną jego właściwością jest to, że poprawiając krążenie przynosi ulgę w bólu. Zwalcza egzemę, poprawia trawienie, likwiduje nieświeży oddech, zabija szkodliwe bakterie.
Zwalcza również candidę.
Gdy dojdzie do zaburzenia równowagi w organizmie przez rozwój drożdży i grzybów, np. przez przyjmowanie zbyt dużej ilości leków, antybiotyków, produktów za bardzo oczyszczonych czy cukrów.
Przez to, że zabija bakterie i grzyby, używanie rozmarynu pomaga zachować tę równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego.
Jako ciekawostkę dodam, że również hormon wzrostu HG czyli somatotropina ma niesamowite właściwości. U dzieci odpowiada za wzrost, natomiast u dorosłych odpowiada za dobrą pamięć.
Jak to osiągnąć?
O pamięć należy dbać.
Pomogą nam w tym:
- ćwiczenia fizyczne,
- głodówki 1-2 dniowe,
- pozbywanie się toksyn z organizmu,
- przerwy między posiłkami 12-18 godzinne,
- stałe zdobywanie i zapamiętywanie wiedzy.
Photo credit: aotaro / Foter.com / CC BY
One Response to “Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!”
Leszek Sosiński
dzięœkuję za informacje