Jak pozbawić organizm szkodliwych substancji?
W dzisiejszym artykule chciałabym podzielić się mało znaną wiedzą, na temat oczyszczania z toksyn organizmu, według Borysa Bołotowa.
W książce pt. ’’Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie’’, zawarł rezultaty swojej 40-letniej pracy, nad systemem oczyszczania ludzkiego ciała ze starych komórek.
Obecnie, Borys Bołotow ma 89 lat i jest aktywnym, zdrowym człowiekiem, który naocznie potwierdza skuteczność swoich metod regeneracji tkanek.
W organizmie człowieka dochodzi do gromadzenia się dużych ilości różnorodnych soli. Gromadzą się one w naszych nerkach, pęcherzu moczowym, pęcherzyku żółciowym, jak również w naszych tkankach i kościach. Procesy oksydacyjne są szczególnie niebezpieczne, ponieważ podczas ich wystąpienia, powstają szkodliwe substancje i prowadzą do zakwaszenia tkanek łącznych.
Aby pozbawić organizm tych szkodliwych substancji, należy oddziaływać na uboczne produkty przemiany materii – kwasami.
Do naszego organizmu powinno wprowadzać się takie kwasy, które muszą być bezpieczne dla nas i które mogłyby rozpuszczać szkodliwe substancje, zmieniając je w sole.
Jakie kwasy możemy do nich zaliczyć?
Są to substancje, które uzyskuje się w wyniku funkcjonowania mikroorganizmów pochodzenia zwierzęcego w środowisku kwaśnym. Fermentacja takich komórek w środowisku tlenowym, tworzy kwasy octowe czy enzymy.
Należy tu zaliczyć wszystkie warzywne i owocowe marynaty. To właśnie w nich znajdują się wszelkie witaminy, aminokwasy, kwas askorbinowy, palmitynowy, nikotynowy, stearynowych, cytrynowy, mlekowy i inne.
Bardzo ważną rolę w odtruwaniu naszego organizmu, pełnią kiszonki i octy owocowe, które są niezwykle przydatne w walce z toksynami. To za ich sprawą można usunąć wszystkie szkodliwe sole, które to zalegają w naszych tkankach.
Dobrze jest używać octy owocowe razem ze zsiadłym mlekiem. W tym celu, najlepiej do szklanki zsiadłego mleka dodać łyżeczkę, bądź łyżkę octu owocowego i łyżeczkę miodu.
Ocet owocowy powinniśmy dodawać również do herbaty, kawy, zup, rosołu.
Kiszonki i produkty polecane przez Bołotowa
Należy tu wymienić kiszonki z ogórków, kapusty, pomidorów, buraków, marchwi, cebuli, czosnku, jabłek oraz ich soki, piwo, wino, nalewki, produkty fermentacji drożdżowej oraz kwaśne produkty mleczne, jak twaróg, ser, bryndza, kefir, zsiadłe mleko, jogurt, kumys.
Według Bołotowa „każdy organ człowieka jest zdolny do wykorzystania swoich kwasów”.
Bardzo ważne jest, żeby podczas spożywania tych produktów, nie używać olejów roślinnych, ponieważ są silnie żółciopędne i opóźniają procesy przekształcania szkodliwych substancji w soli.
Podczas stosowania tej metody, powinniśmy jeść głównie mięso, ryby, jaja, produkty mleczne oraz grzyby.
Bardzo ważne jest zachowanie zasady, aby drugie danie to mięsne, zjadać jako pierwsze, co nie osłabi działania enzymów żołądkowych.
Posiłki płynne takie jak: zupy, barszcz, rosół, chłodniki spożywamy dopiero po daniach mięsnych czy rybnych.
Jeśli chodzi o produkty z zawartością drożdży, jak napoje czy pieczywo, łączą się ze wszystkimi daniami.
Następna ważna zasada, to żeby po wypiciu czy to kompotu, herbaty lub zjedzeniu jakiegoś smakołyku, położyć na języku kilka grudek soli kłodawskiej, co spowoduje wyrzucenie przez żołądek kwaśnych enzymów.
Oczywiście, sole wytworzone podczas spożywania kwasów są częściowo wydalane z moczem, a częściowo jednak zostają w naszym organizmie.
Sole, które wytwarzają się w naszym organizmie, dzielą się na: organiczne, mineralne, alkaliczne, kwaśne, rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
My skupimy się tylko na tych, które pozostają w naszym organizmie i nie wydalają się z niego same. Badania pokazują, że należą do nich, sole alkaliczne, mineralne i tłuszczowe, jak sole kwasu moczowego, fosforanu, szczawianu, mocznika. Przy rozpuszczaniu tych soli, stosujemy zasadę: podobne w podobnych.
I tak, sole alkaliczne rozpuszczają alkalia np. herbata z korzeni słonecznika. W tym celu już na jesień, powinniśmy przygotować sobie grube części korzenia, odpowiednio ususzone. Dokładny opis suszenia i sporządzania herbaty jest w książce.
Tak sporządzoną herbatę, pijemy w dużych ilościach około 1 miesiąca. Już po 2 tygodniach sole zaczynają się wydalać i trwa ten proces, aż mocz ma barwę przezroczystą i to w nim osadza się zawiesina soli. Może się okazać, że u dorosłego człowieka zbierze się 2 do 3 kg takich soli.
Przy piciu herbaty ze słonecznika, nie używamy ostrych przypraw, mocno solonych i octów.
Posiłki powinny być mało solone, niekwaśne i najlepiej pochodzenia roślinnego.
Dobre do rozpuszczenia soli są herbatki z rdestu, skrzypu polnego, skórek arbuza, dyni, mącznicy, siedmiopalecznika błotnego.
Sole dobrze rozpuszczają się w niektórych sokach roślinnych, jak sok z czarnej rzepy. Ten sok bardzo dobrze rozpuszcza sole w przewodach żółciowych, w naczyniach i miedniczce nerkowej, pęcherzu moczowym. Dokładny opis sporządzania soku, również w książce.
Sok taki należy przyjmować 1 godzinę po posiłku w ilości 1 łyżeczki, jeśli nie odczuwamy bóli wątrobowych, zwiększamy stopniowo porcje, aż do pół szklanki.
Ból w wątrobie czujemy wtedy, gdy mamy dużo tych soli w przewodach żółciowych, a przemieszczanie się żółci jest utrudnione. Zazwyczaj ból ten występuje tylko w początkowej fazie i po przyłożeniu ciepłego termoforu przechodzi.
Przy tej kuracji, należy również ograniczyć sól i ostre przyprawy.
Sole rozpuszczają się także w soku z pietruszki, chrzanu, liści podbiału pospolitego, cykorii.
To pokrótce tylko niektóre z zalecanych metod regeneracji naszego organizmu, opisane przez Borysa Bołotowa.
Źródło: „Zdrowie bez leków”, artykuł pt. „Oczyszczanie z toksyn według Borysa Bołotowa”, Roman Kosznik.
P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź
Foto: Envato
One Response to “Jak pozbawić organizm szkodliwych substancji?”
pav
zrobic sobie miesiac na mleku prosto od krowy wypasanej trawa.