Kombucha – życiodajny napój długowieczności
Kombucha to inaczej grzyb herbaciany, cudowny grzyb. Nie mylmy z grzybkiem tybetańskim. Nazywano kombuche życiodajnym napojem zapewniającym długowieczność.
W medycynie wschodniej używana od ponad 2000 lat. Kombucha była pita najpierw na terenach Azji ( około 2000 lat), potem przywędrowała do Europy.
Ma niesamowity wpływ na nasze zdrowie, a co najważniejsze ten znakomity napój można zrobić samemu.
Czym jest kombucha?
Nazwa pochodzi od słowa: kombu – brązowa alga i cha- napój.
Ten orzeźwiający napój powstaje w wyniku fermentacji herbaty i cukru, przy równoczesnym udziale grzybka.
Grzyb herbaciany wyglądem przypomina kremowy naleśnik, do 20 cm średnicy.
Czym jest?
Jest to kilka kolonii drożdży i szczepów bakterii, które żyją razem ze sobą w symbiozie.
Zarówno grzyb, jak i napój wytwarzany z grzyba herbacianego nazywa się – kombucha.
Jak kombucha działa na nasze zdrowie?
Regularne picie kombuchy:
- poprawia stan naszego zdrowia, tak fizycznego, jak i psychicznego,
- normalizuje przemianę materii,
- odtruwa cały organizm,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- poprawia samopoczucie, koi nerwy,
- pomaga w leczeniu łuszczycy,
- hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
- powstrzymuje grzybicę jelit,
- normuje ciśnienie krwi,
- pomaga spalić tkankę tłuszczową,
- zmniejsza objawy menopauzy,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka,
- zmniejsza objawy astmy,
- zmniejsza objawy migreny,
- przywraca prawidłowy stan mikroflory jelit po leczeniu antybiotykami,
- pobudza produkcję soków trawiennych w żołądku i trzustce.
Co zawiera kombucha?
- Kwasy: kwas glukuronowy prawoskrętny ( L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, niewielkie ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy.
- Minerały: żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk.
- Witaminy: B-1, B-2, B-3, B-6, B-12, C.
Naukowcy na całym świecie interesują się właściwościami kombuchy.
Również polscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przeprowadzili szereg badań nad wpływem kombuchy na nasze zdrowie.
W Stanach Zjednoczonych jest to bardzo popularny napój, produkowany na dużą skalę.
Jak w warunkach domowych wyhodować kombuchę i otrzymywać z niej napój?
Sama hodowla grzyba herbacianego w warunkach domowych jest prosta i nie wymaga dużych nakładów pracy.
Jednak najpierw trzeba go kupić lub dostać od kogoś.
W internecie jest duży wybór tego grzyba. Cena zależy od jego rozmiaru, ale nie jest wygórowana.
Kupując taki grzyb herbaciany, otrzymujemy go w naczyniu zanurzonym w gotowym płynie.
Jest to ważne, ponieważ płyn jest napojem i zaczynem dla naszej przyszłej hodowli.
Dodatkowo potrzebujemy herbatę i cukier.
Domyślam się, że w tym momencie wielu z was zniechęci się, bo cukier to nic dobrego. Ten cukier to nie dla nas tylko dla grzyba, który się nim odżywia.
Przepis na 1 litr napoju:
- Potrzebujemy litrowy szklany słój, gaze i gumkę.
- Grzyb z płynem/zaczynem.
- Litr zaparzonej, ostudzonej herbaty (1 łyżeczka herbaty białej lub czerwonej lub zielonej lub czarnej lub ich odpowiednio dobrana mieszanka).
- 100-125 g (około ½ szklanki) cukru.
Zaparzamy herbatę, czekamy aż odpowiednio zaparzy się, przecedzamy, słodzimy cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Przelewamy chłodną, ostudzoną wodę z herbatą do przygotowanego słoja.
Dolewamy zaczyn, wkładamy umyty grzybek.
Słój zakrywamy gazą i obwiązujemy gumką.
Słój odstawiamy w ciepłe (około 20 stopni C) w ciemne miejsce. Grzyb zmienia miejsce w słoju, raz jest na dnie, raz w środku innym razem unosi się na powierzchni. Tak ma być.
Zwróćmy jedynie uwagę, żeby na powierzchni nie przebywał zbyt długo, bo może pleśnieć. Gdyby tak się stało, to musimy go dokładnie umyć i namoczyć w occie na pewien czas. Po tym zabiegu możemy znów rozpocząć produkcję napoju.
Po około 8-12 dniach napój jest gotowy do spożycia.
Po czym poznamy, że napój jest gotowy?
Po potrząśnięciu słojem powinny ukazać się bąbelki, smak powinien być lekko kwaśny, gazowany.
Wtedy napój zlewamy ze słoja do szklanych pojemników. Najlepiej uzyskany napój przecedzić, aby nie dostały się fragmenty grzybka lub nowo namnożone, nowe grzybki. Należy niewielką ilość pozostawić jeszcze na parę dni w celu wzmocnienia fermentacji płynu na kolejny zaczyn.
Grzybek powinien być cały czas zanurzony w płynie, ponieważ inaczej obumrze bez płynu i cukru.
Przed każdym ponownym użyciem, grzybek powinien zostać dokładnie umyty w zimnej wodzie. W przypadku powstania brązowych nalotów musimy je usunąć.
Im dłużej trzymamy taki napój, tym jego smak jest bardziej ostry, octowy.
Jeśli nie piliśmy nigdy wcześniej tego typu napojów fermentowanych, powinniśmy zacząć od niewielkiej ilości, stopniowo zwiększając. Maksymalnie do około szklanki dziennie.
Nie polecam picia tego napoju przed snem, ponieważ bezpośrednio po wypiciu poczujemy przypływ energii a to może negatywnie wpłynąć na nasz sen.
Jak z każdą nową rzeczą musimy zachować umiar, ponieważ możemy początkowo poczuć się gorzej, wystąpić mogą biegunki, wzdęcia lub zaparcia. Nie jest to nic złego, ponieważ jest to normalna reakcja organizmu na detoksykację. Nasz organizm odtruwa się i wydala toksyny.
Grzyb herbaciany żyje dość długo i podczas swojego życia potrafi kilkakrotnie rozmnożyć się.
Małe grzybki są przezroczyste i trudne do uchwycenia, z czasem można je złapać i umieścić w osobnym słoju aby dorosnął.
Zobacz, jak dokładnie zrobić kombuchę:
Źródło : https://kombucza.pl.tl
Foto: „Value Added Products_Kombucha_4” (CC BY 2.0) by Sterling College
One Response to “Kombucha – życiodajny napój długowieczności”
masa
Janie uzywam herbaty, a zioła. Bo jak wiadomo herbata to nic dobrego i zawiera wiele toksyn. teeraz robie np na pokrzywie. tak mozna samemu gdzies podjechac do lasu i nazbierac pokrzywy. a pozniej podawac ja dla grzybka. Nie trzeba byc uczonym, zeby wiedziec iz na takiej pokrzywie jest kilkukrotnie zdrowszy jak na herbacie. uzywajac np kolendry robi nam sie po kilku dniach kisiel kombuchowy