Krzem sprawcą cudu nad jeziorem Swietłoje

 krzemowa

Do przechowywania mięsa używano pomieszczeń wyłożonych krzemieniem. Ziarna zbóż mielone w krzemieniowych żarnach cechowały się wysoką jakością. Sproszkowanym krzemieniem posypywano rany.

W medycynie naturalnej krzem stosowany jest jako środek likwidujący komórki nowotworowe. Ludzie żyjący na terenach bogatych w krzem, dużo rzadziej zapadają na nowotwory.

Co to takiego ten krzem?

Krzem istnieje od zarania dziejów człowieka.

Jest to czarny, ciemno – jasno szary minerał występujący w naturze.

Krzem to pierwiastek chemiczny. Podstawowy składnik gliny, piasku.

Występuje  jako drugi największy na ziemi pierwiastek po tlenie.

Dawniej służył do rozpalania ognia tzw. krzesiwem. Robiono z niego narzędzia ze względu na łatwość w obróbce.

Jego właściwości lecznicze odkryto stosunkowo niedawno.

Rośliny również pobierają krzem. Jeśli mają go mało źle kiełkują, źle wzrastają (zboża, ryż).

Cud nad jeziorem Swietłoje?

A. Melarczikow znawca medycyny naturalnej, zauważył że woda w jeziorze Swietłoje jest niespotykanie czysta, nie żyją w nim ryby, wodorosty ani żadna inna flora. Jego dno składało się ze złoża krzemienia.

Początkowo ludzie omijali jezioro z daleka, bo myśleli że jest martwe, ale ci którzy w nim kąpali się zauważyli cudowne efekty. Rany zadziwiająco szybko się goiły, skóra, włosy i paznokcie stały się zdrowsze a nawet szybciej rosły.

Dlaczego tak się działo?

Ponieważ woda krzemionkowa ma silne właściwości bakteriobójcze.

Woda aktywowana krzemieniem nie psuje się, można długo ją przechowywać a nawet sama ulega oczyszczaniu. Dlatego dawniej przy budowie studni wykładano jej dno i boki krzemieniem.

Ludzie pijący tę wodę mniej chorowali.

Jaką rolę odgrywa krzem w naszym organizmie?

Krzem znajduje się prawie we wszystkich organach naszego ciała.

W naszym organizmie znajduje się go około 7 gr.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to 20-50 mg.

Z pożywieniem przyswajamy go zaledwie w ilości około 3 mg na dobę a tracimy około 9 mg na dobę.

Mówimy tu o dawce dla zdrowego, dorosłego człowieka. Dzieci, osoby po urazach, kobiety w ciąży będą potrzebować go więcej.

Krzem nie tak łatwo zostaje przyswojony i zmagazynowany w naszym organizmie.

Najlepiej przyswaja się z pożywieniem.

Wchodzi w skład takich narządów jak: mózg, trzustka, wątroba, serce, płuca, mięśnie. Znajduje się również we krwi.

Najwięcej jest go w naszych włosach, paznokciach i skórze.

To właśnie krzem odpowiada za zdrowy i ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapobiega wypadaniu włosów, łamliwości paznokci i kości, chorobom stawów, miażdżycy.

Jeśli jego poziom w naszym organizmie jest odpowiedni, to włosy, skóra, stawy i  kości są mocne i zdrowe.

Krzem przyspiesza regenerację naskórka. Bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, oraz w budowie: kości, tkanki łącznej, chrząstek.

Zapobiega miażdżycy. Dzięki niemu nasze naczynia są elastyczne.

Pomaga usuwać złogi z naszego organizmu.

Odbudowuje chrząstkę stawową i kości, ponieważ wchodzi w skład kolagenu, tzw. białka tkanki łącznej. Kolagen z kolei to 100% chrząstka.

Co stanie się, gdy zabraknie krzemu w naszym organizmie?
  •  Pogarsza się kondycja i zdrowie naszych włosów.
  •  Paznokcie są łamliwe, mogą nam pękać, rozdwajać się.
  •  Kości i zęby ulegają osłabieniu.
  •  Pojawiają się problemy ze wzrokiem.
  •  Występują problemy skórne, trądzik, łojotok.
  •  Powstają kamienie na nerkach.

Jakie są przyczyny niedoborów krzemu?

Głównie to nadmiar aluminium w otoczeniu, obciążenia fizyczne organizmu oraz okres intensywnego wzrostu u dzieci. Wtedy potrzebują optymalnych dawek krzemu. 

Niedobór krzemu to niejednokrotnie równocześnie niedobór innych minerałów min. magnezu i wapnia.

W jakim pożywieniu znajdziemy najwięcej krzemu?
  •  Kasza jaglana.
  •  Płatki owsiane.
  •  Chleb razowy, otręby.
  •  Łuski ziaren zbóż.
  •  Skórki owoców.
  •  Skrzyp polny zawiera około 60% krzemu. Pomaga głównie na stan włosów, paznokci, skóry.
  •  Pokrzywa.
  •  Czosnek.
  •  Szczypiorek.
  •  Ogórki.
  •  Rzodkiewka.
  •  Mleczko pszczele.
  •  Woda źródlana.

Jak uzupełnić niedobór krzemu w organizmie?

Ludzie, którzy maja dostęp do dobrej jakości wody ze studni albo dostęp do świeżej źródlanej wody uzupełnią go bez problemu.

Jeśli jednak nie mamy dostępu do takich rarytasów, to powinniśmy sami zrobić wodę krzemionkową.

Uzupełniamy wtedy krzem pijąc ją.

Na bazie takiej wody możemy przygotowywać różne napoje na zimno i gorąco. Można gotować zupy, używać do płukania włosów, pielęgnacji skóry, płukać nią gardło.

 Przepis zaczerpnięty został ze strony: sekrety-zdrowia.org:

  •  50 g kwarcu (zbudowanego głównie z dwutlenku krzemu) lub 100 g krzemienia,
  •  10 litrów wody,
  •  naczynie kamionkowe lub szklane.

Dobrze umyte kamienie zalewamy przygotowaną wodą w wybranym naczyniu.

Po upływie 4 dni woda jest gotowa do spożycia.

Powinniśmy wypijać 3-4 szklanki dziennie.

Nabieramy ją z wierzchniej warstwy, bo na dnie gromadzi się osad. Związki krzemu tworzą koloidy, które przyciągając się, wyłapują zanieczyszczenia z dna.

Kamienie łatwo kupimy przez internet lub w sklepach zielarskich.

Wykorzystuje się je wielokrotnie przez parę miesięcy.

 

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Autor: Enricoros at en.wikipedia (Transferred from en.wikipedia) [Public domain lub Public domain], źródło: Wikimedia Commons

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter