Najzdrowszy nabiał świata
Najlepszy gatunkowo nabiał pochodzi z mleka koziego. Nie jest to taka powierzchowna ocena, składa się na nią wiele czynników.
Mleko kozie swoim składem jest najbardziej zbliżone do składu mleka kobiety karmiącej. Przez to jest ono bardziej przyswajane przez nasz układ trawienny. Dlatego można go podawać dzieciom, nawet od 4 miesiąca życia, a dodatkowo co jest bardzo ważne, jest ono bezpieczne dla dzieci, ponieważ nie wywołuje skazy białkowej. W swoim składzie nie zawiera laktoglobulin jak mleko krowie, które odpowiedzialne są za nietolerancje.
Skład mleka koziego:
- dużo większa zawartość witamin, niż to jest w przypadku mleka krowiego,
- dużo większa zawartość minerałów,
- mniejsza zawartość cukru mlecznego-laktozy o 1/3 [super dla osób nietolerujących laktozy],
- dużo większa zawartość wapnia, potasu, fosforu [bardzo ważne w procesach wzrostu, w przemianach biochemicznych],
- żelazo zawarte w mleku kozim jest lepiej przyswajalne,
- większa zawartość witaminy A, witamin z grupy B, PP, C,
- mleko kozie zawiera więcej tłuszczy. Składa się ze zdrowych dla człowieka jedno- i wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych, a energia wytwarzana podczas przemian tłuszczy jest wykorzystywana do procesów przemiany energii i do utrzymania stałej ciepłoty ciała.
Badania ostatnio przeprowadzone przez polskich naukowców wykazały, że kwas arachidonowy zawarty w kozim mleku, hamuje rozwój komórek nowotworowych: gruczołów piersiowych, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek, płuc. A z kolei inni naukowcy twierdzą, że kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kozim, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, oraz rozpuszczają złogi żylne.
Badania wykazały również, że około 90 procent dzieci chorujących na astmę, można wyleczyć, zastępując mleko krowie, mlekiem kozim. Podobnie ma się sprawa w przypadku gruźlicy.
Dlatego mleko kozie postrzegane jest nie tylko jako produkt spożywczy, a coraz częściej również jako lek.
Dodatkowo dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy, jest również cennym kosmetykiem. Mleko kozie wykorzystuje się do pielęgnacji skóry, włosów, posiada neutralny pH, dzięki temu możemy nim pielęgnować całe ciało. Zawarty w nim kwas mlekowy przywraca prawidłowy odczyn skóry i blokuje rozwój bakterii. Ma również działanie nawilżające, stymulujące procesy regeneracyjne skóry.
Właściwości mleka koziego:
1] Dzięki wyżej wymienionym substancjom:
- zalecane jest dla osób mających zaburzenia pracy jelit,
- zalecane dla osób mających zaburzenia naczyniowe-wieńcowe,
- dla osób mających kamicę żółciową.
2] Duża zawartość enzymów glutationowych [2 razy większa niż w mleku kobiety] jak i witamina A, C, E sprzyja działaniu przeciwzapalnym.
3] Dostarcza aminokwasów, które to gwarantują dostarczanie organizmowi materiału budulcowego. W tym tych najważniejszych, bo egzogennych, niemożliwych do samodzielnego wyprodukowania przez nasz organizm.
Jako ciekawostkę podam, że 100 gramów pełnotłustego sera koziego, pokrywa dobową dawkę zapotrzebowania na tę substancję, i pokrywa dobową dawkę na wapń również.
Jakie kozie mleko najlepsze?
Najwięcej właściwości ma pełnotłuste mleko kozie. Musi to być mleko od kóz z tradycyjnych hodowli. Wykazano, że mleko takie jest 3-krotnie bogatsze w składniki odżywcze od mleka kóz hodowanych w dużych farmach.
Wiemy, że w Polsce trudno jest dostać pełnotłuste mleko kozie, ponieważ cala produkcja jest eksportowana.
Tak samo wygląda sprawa koziego kolostrum, które jest dużo lepsze od krowiego.
Wszelkie mleko kozie, które na swoich etykietach ma jakiekolwiek skróty E-123. E-153, E-142, E-430,E-433, E-435, dyskwalifikuje takie mleko. Czytajmy więc etykiety.
Poniżej podam porównanie składu chemicznego 100 gr. mleka koziego, krowiego i mleka kobiety:
Mleko kozie Mleko krowie Mleko kobiety
- sucha masa: 12,9 12 12,5
- energia {kcal]: 69 61 70
- energia[kJ]: 288 257 291
- białko [%]: 3,56 3,29 1,03
- tłuszcz [%]: 4,14 3,34 4,38
- węglowodany[%]: 4,45 4,66 6,86
Porównanie składników mineralnych w 100 gr. mleka:
Mleko kozie Mleko krowie Mleko kobiety
- Ca[wapń] mg : 134 119 32
- Fe[żelazo] mg: 0,05 0,05 0,03
- P[fosfor] mg: 111 93 14
- K[potas]mg: 204 152 51
- Na[sód] mg: 50 49 17
- Zn[cynk] mg: 0,30 0,38 0,17
- Mg[magnez] mg: 14 13 3
Źródło: Zdrowie bez leków, artykuł napisany przez Józef Maszczyk pt. „Najzdrowszy nabiał świata”.
P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź
Foto: Twenty20