Niedobór magnezu, przyczyną zgonów. Uzupełnij go!

Magnes w jedzeniu

Magnez jest to pierwiastek chemiczny, niezbędny do prawidłowego przenoszenia impulsów nerwowych, do pracy serca.

Ponadto magnez jest niezbędny do uwalniania insuliny przez komórki beta trzustki i przez to reguluje poziom cukru w organizmie.

Co wiec robić, żeby magnez w naszym organizmie był na odpowiednim poziomie?

Pamiętajmy, że niedobór magnezu powoduje pogorszenie funkcji komórek mięśnia sercowego.

Bardzo ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy magnezem, fluorem i wapniem.

Wiadomo bowiem, że fluor wchodzi w miejsce magnezu i blokuje metabolizm.

Co zaś się tyczy wapnia, to jest on łatwo przyswajalny głównie z nabiału. Nie mówimy tu oczywiście o produktach mleko podobnych. Bo takowe nie mają żadnych właściwości zdrowotnych.

Zadajmy sobie pytanie: czy gdy przyjmujemy suplementy, to mamy pewność, że są przyswajalne?

Czy możemy ufać producentom tychże suplementów, że w swoim składzie mają dokładnie to, co napisane jest na etykiecie?

No właśnie, odpowiedzmy sobie sami na to pytanie…

Wracając do magnezu, skurcze mięśni spowodowane są niskim jego poziomem. Niski poziom elektrolitów takich jak: potas, sód, magnez, może upośledzać pracę serca, ponieważ sygnały elektryczne nie są wysyłane ani odbierane. 

W ostatnich latach pojawiło się wiele prac naukowych, w których udowodniono, że niedobór magnezu, jest przyczyną zgonów, oraz że ma on istotny wpływ na pracę naszych naczyń krwionośnych.

Opisuje to dr. C. Dean w książce pt. ,,Śmierć przez medycynę’’.

0,2 mol/L krążącego magnezu, związane jest z 30% zmniejszeniem ryzyka chorób naczyń krwionośnych i serca. Ale tak naprawdę, tylko około 1% tego pierwiastka, krąży w układzie krwionośnym. 

Objawy niedoboru magnezu to: częste bóle głowy, utrata apetytu, zmęczenie, osłabienie, nudności, zaburzenia rytmu serca, skurcze naczyń krwionośnych, tiki, drgawki, mrowienia, zmiany zachowania i osobowości.

Co więc  powinniśmy  zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca czy nawet zgonu?

Powinniśmy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Tylko urozmaicona dieta, w składzie której będą niezbędne dla naszego życia i zdrowia pierwiastki, w tym także magnez, może pomóc obniżyć nam to ryzyko. Jako przykład podam choćby nadciśnienie tętnicze, które jest obecnie bardzo powszechne i jego odsetek ciągle wzrasta z powodu zaniżenia podstawowych parametrów ciśnienia, co ma na celu z kolej przyjmowanie tabletek na jego obniżenie. A tymczasem, gdy mamy podwyższone ciśnienie, w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić i ewentualnie uzupełnić poziom magnezu. Często wystarczy tylko tyle, żeby nasze ciśnienie się unormowało. Nie sięgajmy od razu po tabletki.

Kolejna ważna sprawa: zrezygnujmy z produktów zawierających fluor, bo to on blokuje przyswajanie magnezu.

Stwierdzono, że ludzie mający prawidłowy poziom magnezu, mają o około 50% mniejsze ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Prawidłowy poziom magnezu, to także mniejsze ryzyko wystąpienia chorób zapalnych.

Gdzie zatem znajdziemy duże ilości magnezu?

Duże ilości magnezu znajdziemy w: szpinaku, botwince, rzepie, brokułach, brukselce, jarmużu, sałacie rzymskiej.

Dodatkowo można go również znaleźć: w nasionach sezamu, słonecznika, w migdałach, orzechach nerkowca, brazylijskich. Udowodniono, że wcale nie trzeba ich zjadać dużo, około 10 sztuk dziennie wystarczy. 

Duża jego zawartość występuje również w: kminku, kolendrze, gorczycy, kuprze, bazyli, goździkach.

Ważne jest, aby warzywa, przyprawy zjadać najlepiej surowe. Tylko wtedy mamy pewność, że magnez się przyswoił. Wszelkie przetwarzanie warzyw obniża przyswajanie magnezu. A wiadomo, że tylko 1%  zjedzonego magnezu pojawi się we krwi.

Bardzo ważne jest równoczesne przyjmowanie witaminy K2, znajduje się ona w surowym kalafiorze, brokule, brukselce.

Bardzo ważne jest żebyśmy samodzielnie myśleli, sami wyciągali wnioski, sami komponowali swoją dietę z urozmaiconej żywności, pochodzącej z dobrych, sprawdzonych upraw np. od zaprzyjaźnionego, uczciwego rolnika. Tylko taka żywność daje nam pewność, że dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnych, składników odżywczych bez pestycydów i herbicydów. 

Źródło: „Zdrowie bez leków”, artykuł dr. Jerzego Jaśkowskiego pt. ,,O konieczności spożywania magnezu”.

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: Envato

One Response to “Niedobór magnezu, przyczyną zgonów. Uzupełnij go!”

  • Michał

    Dzidn dobry,
    Pani Marto ja ogólnie źle się odżywiałem wiele wiele lat w sumie od małego frytki, czipsy itd po prostu śmieci. Mam teraz 25lat, w dodatku alkoholu też nie żałowałem, miałem nadwage, zjechalem 20kg przez ostatnie pół roku na diecie, która się głównie opiera na węglach bo ćwiczę sobie na siłowni, taki problem od 2msc ze jak pije raz w tyg czyli w sobotę to w Nd rano jak wstaje mam mrowienie w podudziu dosyć mocne, najbardziej jak siądę na WC, po dniu nie picia znów to przechodzi ale trochę mnie to martwi. Nawet bez picia jak siądę na WC i opre ręce na kolanach to bardzo delikatne mrówki czuje. Czy to może być brak magnezu? Jem dużo Brokul i kalafioru, ale jednak gotowany bo nie wiem jak surowy można pogryźć przecież to jest twarde? A jakby gotować na parze?
    Ostatnio zauważyłem że mi lata lewa powieka co jakiś czas takie drżenie jakby. Przeważnie występuje to po południu, a zaczęło się po prostu po kąpieli z miesiąc temu.
    Biorę codziennie 20.000, Wit d3, 200mg k2, Wit a 1000, witamina E 400, cynk i selen po tabsie nie pamiętam dawek jedno chyba 60 a drugie 100 czy 200 i to na zmianę rano i i wieczorem, nie łączę tego. Do tego mam jescze czestomocz od jakiegoś niecałego roku, a wszystkie badania wzorowe i bardzo mocna nadpotliwość stop. Jonoforeza mi nie pomaga, ani zbytnio te wszystkie spreye, które mają w składzie aluminiun i inny syf. Jeszcze jeden problem to mam jakby to napisać świecącą się skórę głowy, ma podobno według trycholog tendencje do przetłuszczania się, zostawiłem u niej ponad 1000zl na ampułki, odżywki, szampony itd i wszystko na darmo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter