Rakotwórcze aluminium jest wszędzie. Jak usunąć go z organizmu?

Aluminium

W głównych mediach znalazłam rodzynek, artykuł, w którym piszą prawdę.

Czasami czytam artykuły o zdrowiu na dużych portalach i bardzo trudno je doczytać do końca. Albo kłamią, albo temat traktują powierzchownie, albo piszą o banałach.

Poniższy artykuł jest naprawdę dobry:

——————————————-

Organizm współczesnego człowieka jest narażony na zbyt częsty kontakt ze szkodliwymi związkami aluminium. Od dawna wiadomo, że pierwiastek ten jest metalem neurotoksycznym.

Są liczne dowody na to, że skażenie organizmu jego związkami powoduje nie tylko chorobę Alzheimera, ale wiele chorób neurologicznych, w tym demencję, autyzm i chorobę Parkinsona.

Nowe badania, przeprowadzone w Uniwersytetu Keele w Wielkiej Brytanii, są w kwestii toksyczności aluminium – przełomem. Naukowcy wykazali, że wysoki poziom tego metalu w mózgu prowadzi do choroby Alzheimera.

Aluminium przenika bezpośrednio do centralnego układu nerwowego. Uszkadza tkanki mózgu i prowadzi do choroby zwyrodnieniowej, a także może pogorszyć pracę tarczycy oraz zwiększyć łamliwość kości. W przeciwieństwie do żelaza i miedzi, aluminium nie ma żadnej znanej funkcji biologicznej. We krwi jest przenoszone przez transferrynę, czyli proteinę, która przenosi także żelazo.

Gdzie znajduje się aluminium?

Podczas testów laboratoryjnych aluminium znaleziono w ogromnej liczbie produktów, od żywności, napojów począwszy, na produktach konsumenckich i lekach skończywszy.

Metal ten lub jego związki obecny jest:

  • w lekach (środki przeciwbólowe, środki zobojętniające kwas, środki przeciw biegunce oraz dodatki typu stearynian magnezu),
  • w szczepionkach,
  • w kosmetykach (środki do pielęgnacji ciała, dezodoranty, antyperspiranty, filtry w kremach przeciwsłonecznych, szampony, pasty do zębów),
  • w opakowaniach do żywności (w folii, puszkach, kartonach na soki oraz w garnkach z niego wykonanych).

Osobną kategorię stanowią dodatki znajdujące się w samej żywności.

Są to m.in:

  • E 173 (aluminium – środek barwiący cukierki na kolor srebrny i dekoracje stosowane na wypiekach),
  • E 541 (fosforan aluminiowo-sodowy – środek emulgujący dodawany do pieczywa i ciasta),
  • E 554 (krzemian aluminiowo-sodowy – środek przeciwzbrylający stosowany w soli, cukrze, gumach do żucia),
  • E 556 (krzemian aluminiowo-wapniowy – środek przeciwzbrylający, stosowany w gumach do żucia),
  • E 559 (krzemian aluminiowy – uznany za nieszkodliwy).

Aluminium stosuje się podczas produkcji sera topionego i w niektórych metodach konserwowania.

Także biała mąka jest dlatego biała, że podaje się ją procesowi wybielania, w którym znajdują się związki aluminium i potasu.

Badania wykazały, że szczególnie skażone tym metalem są puszkowane konserwy warzywne i owocowe, zwłaszcza te o kwaśnym odczynie.

Wpływ temperatury na zawartość aluminium

Naprawdę zaskakujące jest jednak to, że jedna osoba podczas jednego posiłku może zjeść

aż do 139,2 mg aluminium.

Wszystko zależy od tego, jak żywność jest przygotowywana.

Powszechną praktyką na świecie jest gotowanie, przygotowywanie i przetrzymywania żywności w opakowaniach z aluminium.

Gdy aluminium jest zimne, jego przenikanie do żywności jest na poziomie minimalnym. Jednak gdy żywność przygotowywana jest w temperaturze ok. 150 stopni, przenikanie aluminium do żywności jest alarmujące.

Badacze przebadali 5 różnych rodzajów mięsa – zostały one opakowane w folię aluminiową i przyrządzone w piekarniku w temperaturze ponad 150 stopni.

Odkryto, że poziom koncentracji aluminium wzrósł o 378 proc. w mięsie czerwonym, a w drobiu o 215 proc.

Jak usunąć aluminium z organizmu?

Świetnym sposobem na usunięcie aluminium w prosty sposób jest odkwaszenie organizmu, gdyż metale wtedy są mniej reakcyjne i wyrządzają znacznie mniej szkód.

Silnie zasadowe surowe warzywa i owoce (seler, pietruszka, burak, jarmuż, ogórek, szpinak, jabłka) są jednocześnie detoksyfikujące i skutecznie wspomagają mechanizmy oczyszczania organizmu z metali ciężkich, w tym aluminium.

Nieocenionym warzywem jest czosnek, który pomaga zwiększyć zdolności neutralizacyjne organizmu i zmobilizować go do usuwania aluminium w szybkim tempie.

Codzienna szklanka soku z marchwi z dodatkiem cytryny potrafi zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.

Wysokie dawki witaminy C usuwają nie tylko aluminium, także inne metale ciężkie, takie jak rtęć, kadm i ołów.

Powszechnie stosowane zioła w celu odtrucia organizmu to żółty imbir, brunatnica oraz kolendra.

Pomocny może być także glon (alga) zwany chlorellą.

Niedawne badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że chlorella  usuwa aluminium m.in. z kości lepiej niż jakikolwiek inny znany czynnik odtruwający.

Ściana komórkowa chlorelli zawiera sporopolleinę, jest to unikalna substancja, która wiąże metale nieodwracalnie, w ten sposób toksyny wydalane są z organizmu.

źródło: nt.interia.pl

. .

Formularz z NeTeS



Foto: „Where Your Cans End Up” (CC BY 2.0) by kenarroni

3 Responses to “Rakotwórcze aluminium jest wszędzie. Jak usunąć go z organizmu?”

  • Seweryn

    Dodatkowo sypią aluminium ,bor ,kadm z samolotów
    ( chemiotralis ) zobacz , choroba Morgelona

  • Jarek

    Zgadzam się z Tobą Seweryn.
    Do tego pseudo polski rząd pewno to finansuje z naszych podatków w formie czarnego budżetu.

  • Oleńka

    Zgadzam sie z treścią artykułu i dodam ze do soki z marchewka i cytryna należy tez dodać oleju z oliwek lub tranu by lepiej przyswoić dobrodziejstwa w soku.

    Jest tez dodatkowy środek, naturalny od tysięcy lat do wyciągania z organizmu aluminium jak i innych ciężkich metali jak i innych świństw które zjadamy, pijemy i wdychamy a mianowicie ziemia powulkaniczna lub glina to chyba tak sie nazywa po polsku. Po ang. To clay. Najlepszy jakościowo ktory znalazłam to Redmond clay z Utah.

    Mimo wczesnego czyli w latach 80tych zezwolenia na picie 1 łyżeczki na szklankę wody 2-3 razy dziennie obecnie jest zabronione afiszowanie sie z ta opcja a jedynie jest sprzedawany jako clay do maseczek. Skład jest ten sam wiec biorę doustnie od miesiąca 3 razy dziennie. Sprzedawany jest jako Redmond Clay 1000 Uses.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".