Co to jest medycyna komórkowa i jak naturalnie obniża ciśnienie krwi? 

medycyna komórkowa

Nadciśnienie tętnicze oraz wysokie ciśnienie krwi, to przewlekłe schorzenie.

Rozwija się ono przez wiele lat i czasami nie ma żadnych objawów, rozwija się w ukryciu. Dla osób z nadciśnieniem, siła wywierana przez krew na ścianki tętnic jest wysoka i długo trwająca, co może powodować uszkodzenie serca.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze, ostatecznie prowadzi do chorób serca i znacznie zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Według statystyk, około 40 procent dorosłych na świecie w wieku 25 lat i starszych, cierpi na wysokie ciśnienie krwi. Konwencjonalne leczenie nadciśnienia często przepisywane przez lekarzy, obejmuje beta-adrenolityki i leki moczopędne. Jednak te leki odnoszą się tylko do objawów stanu, a nie do pierwotnej przyczyny. 

Podczas gdy lekarze twierdzą, że pierwotne nadciśnienie nie ma możliwej do zidentyfikowania przyczyny, nowa koncepcja znana jako medycyna komórkowa sugeruje, że przewlekły niedobór mikroelementów jest główną przyczyną poważnych chorób, takich jak nadciśnienie.

Co to jest medycyna komórkowa?

Medycyna komórkowa to nowatorskie podejście opracowane przez niemieckiego lekarza dr Matthiasa Ratha, które promuje optymalne, dzienne spożycie określonych mikroelementów w celu utrzymania dobrego zdrowia i skutecznego kontrolowania wielu patologicznych, możliwych do uniknięcia stanów chorobowych.

Zgodnie z zasadami medycyny komórkowej, stan zdrowia osoby i rozwój chorób, określa się na poziomie komórkowym, a nie na poziomie narządów. 

Oznacza to, że optymalne funkcjonowanie komórek jest podstawą dobrego zdrowia, a nieoptymalne jest podstawową przyczyną chorób przewlekłych.

Aby zapewnić optymalne funkcjonowanie, komórki potrzebują różnorodnych, niezbędnych składników odżywczych, których organizm nie jest w stanie wyprodukować, kiedy jest chory. Stąd celem medycyny komórkowej jest zachęcanie do odpowiedniego przyjmowania mikroelementów, suplementów zdrowotnych, żywności z dobrych źródeł, aby zapobiec chorobom.

Niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i aminokwasy, służą jako kofaktory lub katalizatory licznych procesów metabolicznych. Procesy te są ważne dla przetwarzania żywności w energię, którą komórki wykorzystują do wspierania metabolizmu i budowy innych struktur ciała.

Komórki, które składają się na serce i naczynia krwionośne, zużywają witaminy i inne składniki odżywcze w znacznie szybszym tempie, niż jakikolwiek inny narząd. Zgodnie z zasadami medycyny komórkowej jest to spowodowane mechanicznym obciążeniem mięśnia sercowego i tętnic wieńcowych przez ciągłe bicie serca i dystrybucję krwi w ciele.

Dlatego optymalna suplementacja dietetyczna niezbędnych składników odżywczych jest niezbędna do utrzymania zdrowego serca i zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

Według medycyny komórkowej, wysokie ciśnienie krwi jest spowodowane: brakiem aktywności fizycznej, otyłością, przewlekłym stresem i paleniem papierosów.

Oto niezbędne składniki odżywcze 

potrzebne do normalizacji ciśnienia krwi i zapobiegania chorobom serca:

Witamina C – znana jako silny przeciwutleniacz. Witamina C pomaga ustabilizować ściany naczyń krwionośnych oraz zoptymalizować przepływ krwi i jej lepkość. Witaminę C można znaleźć w owocach takich jak: kantalupa, jagody, owoce cytrusowe i mango oraz warzywach takich jak: brokuły, zielona i czerwona papryka, pomidory, ziemniaki i szpinak.

Arginina – ten aminokwas jest ważny do produkcji tlenku azotu. Jest znanym, naturalnym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne. Argininę można uzyskać z orzechów (orzechów włoskich, migdałów), nasion (pestek dyni, nasion arbuza), produktów mięsnych (kurczak, wołowina), roślin strączkowych (soi, ciecierzycy) i wodorostów.

Magnez pomaga nie tylko w absorpcji wapnia, ale także w utrzymaniu elastyczności ścian tętnic. Bogate źródła tego minerału, to: gorzka czekolada, owoce takie jak awokado i maliny, warzywa takie jak karczoch i zielona fasola, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i owoce morza.

Prolina i lizyna – mówi się, że te kluczowe aminokwasy chronią ściany tętnic przed uszkodzeniem i zapobiegają miażdżycy. Prolinę można znaleźć w mleku, produktach mlecznych, roślinach strączkowych, jogurcie i czerwonym mięsie. Natomiast lizynę można uzyskać: z czerwonego mięsa, sera, ryb takich jak dorsz i sardynki, jaj, soi, spiruliny i nasion kozieradki.

źródło: naturalnews.com

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: Envato

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Twitter