Chmiel dla piwoszy i dla zdrowia

szyszki chmielu

Chmiel znamy głównie z tego, że jest wykorzystywany do produkcji piwa.

To właśnie szyszkom chmielu, piwo zawdzięcza ten charakterystyczny gorzki smak.

Szyszki chmielu mają działanie usypiające, dlatego były wykorzystywane do wypełniania poduszek, na których śpimy.

Szyszki chmielu wykorzystywano również do pieczenia chleba, zastępując tradycyjne drożdże.

W zielarstwie wykorzystywane są głównie żeńskie kwiatostany. Posiadają one tzw. gruczoły chmielowe: lupulinę. Ten złocisty proszek uzyskujemy po otrząśnięciu kwiatów.

Najważniejsza w szyszce chmielu jest Lupulina

Ma bardzo duży zakres działania.

Posiada zarówno właściwości:

  • uspakajające, jak i nasenne,
  • leczy nerwice żołądka i jelit,
  • pobudza apetyt,
  • u mężczyzn zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, 
  • u kobiet reguluje cykl miesiączkowy i pobudza laktację,
  • działa moczopędnie,
  • reguluje trawienie,
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
  • hamuje nadmierny popęd seksualny,
  • w kosmetologii i dermatologii ma szerokie zastosowanie przy leczeniu liszai skórnych i wrzodów,
  • ze względu na jego działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, stosowany jest przy leczeniu chorób skórnych,
  • leczy łupież i zapobiega łysieniu,
  • stosowany jako barwnik spożywczy, przyciemnia kolor.    

Jak  pozyskiwać i używać szyszki chmielu w warunkach domowych?

W drugiej połowie sierpnia zbieramy szyszki chmielu.

Szyszki suszymy najlepiej w 40 stopniach C, w nagrzanym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Robimy to w miarę krótko, ponieważ po wysuszeniu wysypuje się z szyszek lupulina, a to właśnie ona jest najważniejszą substancją dla nas. 

Po wysuszeniu szyszki przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu, tak żeby lupulina nie wietrzała. Nie może być postawiona w nasłonecznionym miejscu,  najlepiej w ciemnym pomieszczeniu, spiżarni czy piwnicy. Możemy tak przechowywać szyszki do roku.

Możemy też otrząsać szyszki i odsiewać z nich lupulinę.

Proszek ten możemy spożywać z miodem, aby się wyciszyć.

Nasennie musimy jej już przyjąć odpowiednio większą dawkę: bo około 1000 mg.

Jak przyrządzić napar z szyszek?

W tym celu musimy najpierw rozdrobnić szyszki chmielu.

1 łyżkę rozdrobnionych szyszek zalewamy szklanką wody i parzymy około 20 minut pod przykryciem. Tak sporządzony napar pijemy 2 razy dziennie po około 200 ml.

Możemy również przyrządzić nalewkę z szyszek chmielu.

Można to zrobić albo z suszonych, albo ze świeżych szyszek chmielu.

I tak:

na 100 gram szyszek, używamy około 300 gram 40-60 procentowego alkoholu.

Szyszki wkładamy do szklanego słoja, rozdrabniamy je tłuczkiem i zalewamy alkoholem. Przechowujemy je przez około 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie przecedzamy tak przyrządzoną nalewkę.

Pijemy około 1 łyżeczki do 3 razy dziennie. Nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu.

Źródło: „Zdrowie bez leków” Agnieszka Sobik; ”Chmiel nie tylko dla piwoszy”.

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: Envato

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Facebook
Twitter