Pijemy sok z białej kapusty 

Sok z białej kapusty

W Polsce, kapusta biała należy do najbardziej popularnych warzyw. Uprawiana jest niemal w każdym przydomowym ogródku. Przyrządza się z niej wiele popularnych niemal na całym świecie potraw jak: bigos, kapuśniak, gołąbki, pierogi z kapustą, krokiety z kapustą, kiszona kapusta.  

Kapusta używana była jako środek na wiele chorób.

Ze swoich właściwości leczniczych znany jest głównie sok z kapusty. W medycynie ludowej stosowany był również na wiele dolegliwości min. kobiety karmiące piersią, obkładały je liśćmi z kapusty, żeby  przeciwdziałać zastojowi pokarmu.

Dodam tylko, że 100 gr kapusty zawiera tylko 22 kcal. więc sok polecany jest do picia osobom dbającym o smukłą sylwetkę. Poprawia również stan naszej cery i naszą odporność organizmu. 

Co zawiera kapusta biała?

1] Witaminy występujące w kapuście to: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12.

2] W swoim składzie zawiera takie minerały jak: siarka, krzemionki, magnez, wapń, żelazo, jod.

3] Zawiera również chlorofil.

4] Dodatkowo w soku z kapusty znajduje się witamina U, czyli L-metylo-metionino-sulfonian, który działa przeciwzapalnie, goi rany i przywraca naturalny poziom soków żołądkowych w naszym organizmie. To sulfonian występujący w tej witaminie niszczy patogeny w żołądku min. Helicobacter Pylori.

Jest on znakomitym środkiem przy anemii, odkaża nasze drogi oddechowe. Nawet przy parodniowym stosowaniu tego soku, odczujemy znaczną poprawę zdrowia i przypływ energii. Oczyści nasz organizm z toksyn, z kwasu moczowego, wolnych rodników, ponieważ zawiera duże ilości siarki i witaminy C.

Osoby mający niskie ciśnienie krwi i problemy z zimnymi stopami, również po piciu soku z kapusty odczują znaczną poprawę, ponieważ wpływa ona na rozszerzenie naczyń krwionośnych. 

Na co jeszcze pomaga picie soku z kapusty?

Picie  soku z kapusty poprawia nasze funkcje zapamiętywania, czyli przeciwdziała demencji i  powstaniu choroby Alzheimera.

Zwłaszcza regularne picie tego soku, zmniejsza ilość uszkodzonych nerwów. Przeciwdziała również powstawaniu reumatyzmowi.

5] Bardzo ważnym składnikiem występującym w soku z surowej kapusty jest: L-glutamina. Wiemy, że należy ona do środków pobudzających nasze zdolności umysłowe, dodatkowo naprawia i odbudowuje nasze mięśnie szkieletowe, jak również wpływa dodatnio na nasz trakt jelitowy i działa pozytywnie na procesy odbudowy naszych jelit. Jest to potwierdzone wieloma badaniami przeprowadzonymi w USA. Z badań tych wynika, że pijąc do 200 ml tego soku na pół godziny przed posiłkiem, wspomagamy nasz przewód pokarmowy w jego leczeniu. Kuracja tak trwa zazwyczaj 10-50 dni i pijemy taką ilość 1 do 3 razy dziennie.

6] Sok z kapusty zwalcza komórki rakotwórcze, zawiera składniki, które przyspieszają proces metabolizmu estrogenów. 

Następna substancja występująca w kapuście to: metylo-S- metionina, która to ochrania nasz przewód pokarmowy przed nowotworami i goi wrzody żołądka.

Nasz organizm lepiej wtedy zwalcza komórki nowotworowe, guzki piersi, jajnika, jelita grubego, okrężnicy, żołądka, prostaty czy płuc.

Świeży sok z kapusty leczy również:

  • łupież,
  • oparzenia,
  • odmrożenia, 
  • ukąszenia,
  • trądzik, opryszczkę, liszaje,
  • gangreny, czyraki,
  • martwicę, guzy, hemoroidy,
  • egzemę, różnego rodzaju zaniedbane rany,
  • katar, grypę,
  • a nawet głuchotę. 

Sok z kapusty zlikwiduje również uporczywe bóle głowy. I w tym przypadku nie chodzi tylko o świeży sok z kapusty, ale zastosowanie gorącego kompresu z liści kapusty.

Sok ze świeżej, białej kapusty można pic również profilaktycznie.

Rano na czczo pijemy pół szklanki świeżego soku na 30 minut przed posiłkiem.

W przypadku choroby dawkę zwiększamy do 3 razy dziennie.

Do wyciśnięcia takiego soku powinniśmy użyć wyciskarki wolnotłoczącej, które są już ogólnie dostępne w sprzedaży.

Sok powinien być zawsze świeżo przygotowany przed spożyciem i od razu wypity, ponieważ szybko traci swoje drogocenne wartości.

Nie ma udokumentowanych żadnych przeciwwskazań do picia soku z kapusty, jednak jak zawsze radzę zachować zdrowy rozsądek.

Źródło: Zdrowie bez leków; artykuł Ilony Wężyk -Caba pt. < Niedoceniony, bezcenny sok z białej kapusty>.

 

P.S. Bądź na bieżąco! Codziennie publikujemy najważniejsze info o zdrowiu, geopolityce, tajemnicach. Zbieramy najlepsze informacje z internetu i publikujemy na naszym portalu –> Kliknij i Sprawdź

 

Marta Brzoza  Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: Envato

Zapraszam do komentowania...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Facebook
Twitter