Kłamliwy Cholesterol

aaa

System farmaceutyczny od lat wmawia nam kłamstwa o cholesterolu, jako substancji powodującej zawały i udary mózgu.

Prawda jest inna.

W rzeczywistości, cholesterol jest dobry dla zdrowia.

Jak zwykle w takich przypadkach, chodzi o pieniądze, a konkretnie o zyski korporacji farmaceutycznych. Chcą sprzedać więcej leków przeciw cholesterolowi tzn. statyn.

Każda osoba krytykująca publicznie teorie na temat statyn jest uznawana za niespełna rozumu.

Statyny to grupa leków stosowanych w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Kardiolog Michel de Lorgeril od wielu lat bada problem cholesterolu. W swojej książce na temat naturalnych metod zapobiegania zawałom serca, obala mit kłamliwego cholesterolu.

Od…30 lat ludzie żyją w błędzie.

Jaka jest prawda na temat cholesterolu ?

Cholesterol to niezbędna cząsteczka wchodząca w skład ścian komórek. Zapobiega wnikaniu w nie płynów pochodzących z zewnątrz komórki. Po obniżeniu cholesterolu lekami czy dietami, osłabiamy komórki i zwiększamy ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego.

W rzeczywistości cholesterol nie jest przyczyną powstania miażdżyc tętnic, tylko służy do ich naprawy !

Badania jakie przeprowadził Michel de Lorgeril wykazały, że leki przeciw cholesterolowi tj. fibraty i statyny, obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Jednak nie przyczyniają się do obniżenia śmiertelności związanej z zawałem serca, a to było ich głównym  celem.

W Polsce 18 milionów dorosłych ma podwyższony poziom cholesterolu. Tymczasem badania opublikowane w „American Heart Journal” (w styczniu 2009 r.), podczas których przebadano 137 000 pacjentów przyjętych do szpitali w Stanach Zjednoczonych z zawałem serca, pokazały, iż blisko 75% z nich miało „normalny” poziom cholesterolu. Okazuje się, że… niski cholesterol powoduje problem dla naszego organizmu zwłaszcza z wylewem krwi do mózgu (udarem). Niski poziom cholesterolu zwiększa także ryzyko zachorowania na raka.

I na dodatek te leki przeciwko obniżeniu cholesterolu…

Fibraty i statyny mają wiele skutków ubocznych:

  • bóle mięśni,
  • bóle więzadeł,
  • powodują impotencję,
  • zaburzenia pamięci,
  • zwiększają ryzyko wystąpienia raka. 

Poza tym statyny pozbawiają organizm substancji zwanej –  koenzym Q10.

Koenzym Q10 znajduje się w mitochondriach, które wytwarzają energie dla komórek. Szczególnie dużo ich występuje w mięśniu sercowym, a to najważniejszy mięsień w naszym organizmie. Koenzym Q10 jest wręcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek mięśniowych serca.

Dodatkowo cholesterol jest potrzebny do utrzymania właściwego poziomu witaminy D.

Cholesterol zawiera witaminę D; jest ona w zasadzie cholesterolem, który pod wpływem promieni słonecznych ulega przemianom chemicznym. Odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu i różnicowaniu się komórek. Jej brak powoduje guzy nowotworów.

Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu według medycyny akademickiej ? 

Normy dla stężenia cholesterolu całkowitego (TC – ang. total cholesterol) we krwi są następujące:

  • Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l),
  • Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l),
  • Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).

Normy dla stężenia „dobrego” cholesterolu są następujące:

  • HDL („dobry” cholesterol) – wyższe wartości stanowią lepszy wynik,
  • Norma u mężczyzn 35–70 mg/dl (0,9–1,8 mmol/l),
  • Norma u kobiet 40–80 mg/dl (1,0–2,1 mmol/l),

Normy dla stężenia „złego” cholesterolu są następujące:

  • LDL („zły” cholesterol) – niższe wartości stanowią lepszy wynik,
  • Norma: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l),
  • Poziom podwyższony: 135–155 mg/dl (3,5–4,0 mmol/l),
  • Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l).

Zgodnie z nową medycyną mamy jeden rodzaj cholesterolu.

Niski jego poziom ma negatywny wpływ na nasze zdrowie!

Im więcej cholesterolu w diecie, tym mniej go wątroba produkuje.

I odwrotnie.

Im mniej cholesterolu w diecie, tym wyższy mamy jego poziom.

W jaki sposób dbać o naturalny poziom cholesterolu ?

Naturalne metody zapobiegania to odpowiednia dieta:

  • Używaj olej rzepakowy,
  • ogranicz sól,
  • jedz dużo ryb,
  • pij wodę,
  • pij herbatę,
  • pij ziółka,
  • wskazana jest lampka czerwonego wina,
  • nie pal papierosów, 
  • jajka (żółtko) – zwierają trzy ważne składniki: witamina B-12, witamina B-6, kwas foliowy. Te trzy składniki odpowiadają również za ograniczanie nadmiernej ilości homocysteiny w organizmie (prawidłowy poziom 7-8, wyższy poziom powoduje miażdżyce). W żółtku jest 1250 mg cholesterolu, ma to związek z dużą ilością lecytyny. Nie należy bać się wysokiego cholesterolu, ponieważ organizm sam blokuje jego nadmiar. Polecam jeść 4-5 jajek tygodniowo w formie np. jajecznicy na boczku. Jajecznica nie może być słucha, bo zabija jej składniki.

Z wybranych preparatów polecam:

  • tran z dorsza,
  • zieloną herbatę,
  • witaminę C,
  • witaminę E

Według badań doktora Michel de Lorgeril jesteśmy oszukiwani przez lekarzy w sprawie złego wpływu cholesterolu na nasz organizm.

Miejmy tylko nadzieję, że wielu lekarzy robi to z niewiedzy. 

źródło: w artykule wykorzystano badania doktora Michel de Lorgeril.

. . Marta Brzoza Marta Brzoza

Formularz z NeTeS


34 Responses to “Kłamliwy Cholesterol”

  • krys

    Polecam koniecznie obejrzec świetny wykład na you tube: Jerzy Zięba – Jak pozbyć sie cholesterolu. To co nagminnie czynią firmy farmaceutyczne pozostawiam bez komentarza !

  • Anita

    Brawo Marta ! Czyzby debiut publicystyczny?!

  • Natalia

    Ech, i ja w to wszystko wierzyłam. Przynajmniej nie w takim znacznym stopniu, bo cholesterol jest potrzebny, ale nie wiedziałam, że on nie jest głównym sprawcą udarów i zawałów.
    Chciałabym tylko zwrócić uwagę na literówkę…
    „Po za tym statyny pozbawiają organizm substancji zwanej – koenzym Q10” – poza tym* :)

  • Marta

    Tak, cholesterol jest kolejną kłamliwą sprawą firm farmaceutycznych.
    Większość lekarzy poddaje się tym naukom, ponieważ sympozja organizowane przez koncerny są dla nich jedynym źródłem wiedzy.

  • Marta

    Tak, dokładnie :)

  • Marta

    Dzięki za informacje.

  • Krys

    10 lat temu organizowałam wyjazdy dla jednej z firm farmaceutycznych mającej siedzibę w Warszawie .Były to niezwykle kosztowne wyjazdy dla Profesorów, Ordynatorów zatrudnionych w szpitalach klinicznych .Wyjazdy były na światowe Kongresy i sympozja . Rezerwowaliśmy najdroższe hotele 5***** ,najdroższe restauracje w centrach miast ( Honolulu , Istambuł, Kopenhaga,Chicago ,Berlin ……) a także najdroższe alkohole które były nielimitowane podczas całych wypraw . Wieczorami otworem stały kluby rozrywki, teatry , liczne dodatkowe atrakcje. Zawsze był komplet lekarzy i często jeździli Ci sami którzy sprawowali aktualnie władzę w szpitalu i na oddziale .
    Jedno było pewne : konkretni lekarze jechali w nagrodę za zamawianie konkretnych leków dla swoich szpitali .Było to przekupstwo gdyż lekarstwa innych firm ( może nawet lepsze lekarstwa) nie mogły pojawiać się w spisie leków zamawianych
    Jeszcze wtedy nie miałam takiej świadomości .Otworzyły mi się oczy po obejrzeniu na You tube : wykładów Jerzego Zieby : Ukryta terapia cz 1 , cz 2 , cz3 a takze artykułów na stronie https://www.robertbrzoza.pl
    Tak jak pamiętam nasi polscy lekarze byli zainteresowani wykładami tylko I -ego dnia gdyż w tym dniu należało się obowiązkowo zarejestrować i otrzymać torbę „prezentów ” Drugiego ,trzeciego dnia nikt już nie pojawiał się na Kongresie i nikt nie chciał w nim uczestniczyć .Wtedy to organizowaliśmy ciekawe wycieczki , lunche w drogich restauracjach ,wieczorami kabarety …itp I za to wszystko płaciła FIRMA FARMACEUTYCZNA.Zawsze w takim wyjeździe uczestniczyła 1 lub 2 osoby z Firmy Farmaceutycznej .
    Ta Firma już nie jest na polskim rynku .Wchłonęła ją inna Firma Farmaceutyczna która powiela ten sam schemat :(
    Walka o uległych lekarzy przepisujących leki produkowane przez dany Koncern trwa do dziś i to na całym świecie :(

  • Marta

    Fajny przykład.
    Ciekawe ilu z tych lekarzy robi to nieświadomie, a ilu świadomie sprzedaje pacjentów za własne korzyści ?
    Tutaj już trzeba trąbić do ich sumienia, wartości, wyższych celów.

    W USA inaczej to rozwiązali.
    Płacą im tak dużo, że nikt nie pomyśli o buncie.
    Wtedy straciliby te drogie domy, samochody, łodzie, wycieczki itd.

  • Beata

    Witam serdecznie,

    Mam pytanie do Was, od nowego roku nie jem mięsa, robiłam badania w Lipcu i niestety mam niski cholesterol HDL (39), calkowity w normie (158) i LDL (90)

    Czy to jest wina tego, że nie jem mięsa? Cz jest taka możliwość, że organizm odzwyczaja się od mięsa i mogą być jakieś zakłócenia?

    Generalnie dobrze się czuje, jem dużo warzyw, swoich, wyhodowanych i owoców, kasz, ah lubie ciasteczka podjadać :)

    Bardzo będe wdzięczna za odpowiedź :)

    Pozdrawiam,
    Beata

  • Marta

    Beato, to nie jest porada medyczna, tylko moje sugestie.

    Ograniczenie spożycia mięsa nie powinno wpływać na spadek cholesterolu, chociaż każdy organizm reaguje indywidualnie.
    Mięso powinnaś zastąpić odpowiednio tłustymi rybami, które mają dużo kwasu Omega 3. Również, jajka powodują wzrost cholesterolu. Wbrew mitom, jajka nie szkodzą.

    Innymi słowy musisz przeprowadzić korektę w swojej diecie, aby podnieść poziom cholesterolu, ponieważ z badań doktora Lorgeril wynika, że niski poziom szkodzi.

    Nic nie piszesz o nabiale, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

  • dv

    a na pewno szkodzą słodycze i węglowodany. To dieta węglowodanowa powoduje stan zapalny ścianek wewnętrznych naczyń krwionośnych a stan zapalny naczyń sprawia że przylepia się do nich tzw płytka miażdzycowa w której o dziwo ( w płytce) cholestorol stanowi tylko 10%. Ale w tym szkopuł że to nie jest wina cholesterolu że przylepia się do ścian naczyń. Jak naczynia są zdrowe cholesterol przepływa w nich bez problemu. Ponadto zbyt niski cholesterol oznacza problemy np z pamięcią gdyż nasz mózg w 60% zbudowany jest z cząsteczek cholesterolu. Dlaczego w obecnym czasie mamy epidemie chorób sercowych i układu krążenia? Właśnie przez propagandę iż dieta wysokotłuszczowa jest szkodliwa. Zaprzestanie jedzenia tłuszczy oznacza z automatu zwiększenie jedzenia węglowodanów a to jest katastrofa dla naszych naczyń. Z tym że ważne aby tłuszcze były te lepsze jakościowo czyli zawieraące kwasy omega 3 a nie omega 6 a dokłodniej aby był odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6.

  • Marcin

    Witam jakos mialem potrojnie podwyzszony cholesterol i od razu nadcisnienie i problemy ze zdrowiem .Lekow nie bralem zadnych i bylo tylko gorzej ,to gdzie to dobro? od pol roku lecze sie na obnizenie plus lekka dieta ,nadcisnienia nie ma i czuje sie lepiej

  • Marta

    Bardzo fajny komentarz :)

  • dv

    nie jest to wina cholesterolu. nadciśnienie to zachwianie równowagi pomiędzy potasem a sodem (sól). Najprawdopodobniej twoja dieta była bogata w sól a zbyt mało zawierała potasu. masz odrócone proporcje tych dwóch składników. Zbyt duża ilość soli powoduje zwiększenie objętości krwi przepompowywanej przez serce co zwiększa opór na naczynia i tym samym zwiększenie ciśnienia tętniczego. Jeśli chodzi o spożycie soli to max 5,8 -6g dziennie przy czym ok 5 g potasu dziennie

  • Lubię ludzi, którzy nie boją się pisać prawdy.
    Podobnie jak z cholesterolem jest z wieloma innymi rzeczami np.
    – rak jest uleczalny i jak pokazują najnowsze badania wywołany jest przez niedobór witaminy B17,
    – fluor – kolejny killer, który jest dodawany do past do zębów i co najgorsze do wody pitnej, jego działanie ma większe skutki uboczne niż korzyści,
    – kolejna rzecz, choroby genetycznie – nie są takie znowu genetyczne jak twierdzą lekarze, część z nich u małych dzieci wywoływana jest przez konserwanty obecne w pożywieniu np. w jogurtach, przecierkach etc.

    Niestety nie wiem w jakim nam świecie przyszło żyć, ale jesteśmy oszukiwani praktycznie na każdym kroku.

    Blog dodałem do zakładek, będę tutaj częściej zaglądał.

    Pozdrawiam!

  • dv

    przez konserwanty i szczepionki. Przecież niemowlę a tak wczesnym stadium rozwoju dostaje dużą dawkę szczepionek, zawarte w nich rtęć i inne rzeczy w niektórych przypadkach powodują różne wady, choroby itd. Jak wytłumaczyć np to że dzieci rodzą się zdrowe a np po roku pojawia się jakaś choroba wywołana właśnie szczepionkami a lekarze tłumaczą że to genetyczne.

  • Mariusz

    Dokładnie, szczepionki to też niezły kit jest. Warto sobie obejrzeć wypowiedzi choćby Dr Jaśkowskiego https://www.youtube.com/watch?v=b3Wd2_vCOKU#t=241

  • Sama się ostro zastanawiałam co robić gdy miałam małe dzieci. Chciałam dobrze i byłam ostro na rozdrożu. W końcu zaszczepiłam. Wiecie,ze dzieci, które nie mają sczepień są wykluczane z wszelkich wyjazdów, kolonii, półkolonii.udziału w zajęciach sportowych, zawodach. Wszędzie chcą kartę szczepień Jeżeli ktoś ich nie ma „sorry Gregory” dzieciak nigdzie nie pojedzie z innymi dziećmi. Jakaś masakra

  • Marta

    Dziękuję za miłe słowa :)

  • Marta

    To jest dylemat przy małych dzieciach.
    Niby znamy prawdę o szczepieniach, ale pozostaje niepewność i przymus.
    To co się dzieje w szkołach, to faktycznie masakra.
    Powinien być wybór.
    W końcu to rodzice odpowiadają za dzieci.

  • Poli

    Witam,

    nie twierdziłbym, że używanie oleju rzepakowego wyjdzie nam na zdrowie. W sklepach, szczególnie marketach, dostępny jest przede wszystkim olej rzepakowy RAFINOWANY. Jest on z powodu właśnie rafinacji pozbawiony czegokolwiek zdrowego. Proszę poczytać o procesie rafinacji, delikatności kwasów Omega, a szczególnie o opryskach Roundupem pól rzepaku tuż przed zbiorem i w konsekwencji wysokiej zawartości Glifosatu w moczu Europejczyków – może pokusi się Pani o wpis na ten temat?

  • Marta

    W tym artykule opierałam się na badaniach doktora Michel de Lorgeril.
    On sugeruje olej rzepakowy.
    Ja również, ponieważ są organiczne oleje czy bio oleje rzepakowe z ekologicznych upraw.

  • Witam,
    szkoda, ze opierasz sie Magdo na badaniach tylko jednej osoby ….. troche dziwne ….
    Pozdrawiam

  • Małgosia

    Witam, ja również zwróciłam uwagę na olej rzepakowy. Znam osobiście ludzi, których sąsiedzi opryskują Roundupem pola rzepaku tuż przed zbiorem. Ludzie nie mający tej wiedzy będą używali oleju rzepakowego z supermarketu (ja bym tak zrobiła). Dlatego, może warto o tym wspomnieć w artykule? Poza tym świetny artykuł. Bardzo za niego dziękuję. Cieszę się, że są ludzie tacy jak Pani, którzy głośno mówią o tych wszystkich trudnych rzeczach. Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego.

  • darek2015

    Jerzy Zięba mówi konkretnie i jednoznacznie że 100% oleju rzepakowego na rynku to GMO!
    Roundup to druga ‚dżuma’ ..

    J. Zięba o RZS i kolagenie:

    https://youtu.be/gQM4eUjSAkM

  • Pamiętajcie, ze nie idąc na wybory glosujecie na PO.
    Młodzi (i starzy też) zbierzmy sie i glosujmy,
    pamiętajcie haslo wyborów 2015 to:
    Pokaż d–pę PO-PiS-owi oddaj głos swój Kukizowi – nie wybierajcie mniejszego zła, bo nic sie
    nie zmieni w Polsce, wybierzcie człowieka z poza układu, ideowca.
    Kopiujcie to i wklejajcie gdzie się da, pomóżmy KUKIZOWI wygrac!

  • Marta

    @Grażyna

    Proszę cię nie tutaj.
    Na innych blogach możesz śmiało pisać o wyborach.
    Tutaj o polityce tylko tam, gdzie wiąże się ze zdrowiem.

  • Bożena

    A jak to jest z trójglicerdyami? Co wtedy, jeśli są wysokie? Czy należy brać fibraty?
    Pozdrawiam
    Bożena

  • ew

    A ja chciałabym dowiedzieć się coś na temat żylaków.
    Mam już trochę lat i odkąd pamiętam lekarze ciągle mi powtarzali .nie chodź na wysokich obcasach bo od tego powstają żylaki.Nie chodziłam na obcasach nie byłam nigdy otyła łykam różne dihespany a żylaki jak były tak są.Nie ma sposobu aby się ich pozbyć.Zaczęły powstawać gdy rodziłam dzieci.Lekarze jak do tej pory nie potrafią mi pomóc.Bardzo prosiłabym o radę.

  • Mariusz Kołacz

    @ew, zapoznaj się z krzemem i jego właściwościami leczniczymi w tym zakresie. PS. Nie spodziewaj się cudów, jeśli Twoja dieta zawiera szkodliwe substancje/konserwanty powodujące efekt chorobowy to nawet krzem ci nie pomoże. Jeszcze jedna rzecz, suplementacja naturalna jest najlepsza… i najtańsza.

  • darek2015

    Tak jak @Mariusz powiedział, za stan kości, zębów żył..
    Odpowiada krzem, ale też bor (w wersji zjonizowanej> w żywności zostało go niewiele- brak nawożenia), kolagen i witamina C, magnez.
    Nawadnianie soloną wodą tez jest bardzo ważne.
    Herbatki z pokrzywy, rdestu, skrzypu mogą pomagać, ale nie jest to proste.
    W EarthClinic poleca się ocet jabłkowy naturalny, i inne sposoby, polecam przejrzeć:

    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAAahUKEwiY0LeIvfbGAhXyF9sKHQIzAEw&url=http%3A%2F%2Fwww.earthclinic.com%2Fcures%2Fvaricose-vein-treatment-natural-remedies.html&ei=E5uzVdj6PPKv7AaC5oDgBA&usg=AFQjCNGdG6bTQd-Sfhl8mVCY-jTUV_I-gQ&sig2=IYbG4iD7YnKWMFGed6W14Q

    Dużo ciekawych informacji na temat żylaków, dla nieznających biegle ang. – automatyczny translator.

  • Halina

    świetny artykuł! sama doskonale wiem co to jest cholesterol – niby nic specjalnie złego nie jadłam a jednak – dopadł i mnie. ale wziełam się za wczasu za siebie, zmieniłam dietę na lepszą, zaczełam zażywać gold omega 3, więcej się ruszam i spędzam czasu na swiezym powietrzu i wszystko powoli wraca do normy!

  • Jolanta

    Popieram Martę. Ja mam cholrsterol 270 i co mi rafzisz?

  • Cat

    4-5 jajek to ja osobiście jem prawie codziennie :) I czuję się z tym świetnie. A chętnie zjadałabym nawet i więcej, bo uwielbiam jajka pod każdą postacią, ale nie chcę też przesadzić;) Jestem mamą karmiącą, więc potrzeby mam troszkę większe (tak się tłumaczę sama przed sobą) 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami".