Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?
Zaczął się właśnie sezon na owoce i warzywa.
W sklepach, w marketach, na targach mamy ich pod dostatkiem w wielorakich odmianach.
Wręcz przywołują nas do kupna swoim pięknym wyglądem.
Jednak tyle się mówi obecnie o stosowaniu nawozów sztucznych, opryskach używanych przy ich uprawach, że nie wiadomo, co o tym myśleć i czy w ogóle je kupować.
Jakim zagrożeniem dla naszego zdrowia są pestycydy?
Wiadomo, że pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami warzyw i owoców. Duża ich ilość zaczyna kumulować się w naszym organizmie. A to już nie są przelewki. Duża ilość toksyn w organizmie, to przeróżne choroby, łącznie z autyzmem.
Niestety, duże ilości pestycydów wywołują nowotwory, doprowadzają do zaburzeń takich układów jak: immunologiczny, nerwowy, rozrodczy.
Ponad 40% wszystkich warzyw i owoców ma wykrywalny poziom toksyn.
Co zatem robić, aby bez strachu delektować się smakiem świeżych warzyw i owoców?
To proste!
Musimy usunąć z nich resztki chemii.
Mamy olbrzymie korzyści wynikające ze spożywania owoców i warzyw, które bogate są w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Jakie to korzyści?
- To właśnie dzięki nim organizm nasz funkcjonuje prawidłowo.
- To one chronią nas przed wieloma chorobami, łącznie z nowotworami.
- I nie dotyczy to tylko warzyw i owoców z upraw ekologicznych, ale także tych zakupionych w osiedlowym warzywniaku.
Musimy mieć jednak świadomość, że piękny wygląd i kształt niekoniecznie stworzyła natura.
Są to efekty stosowania różnych substancji przy ich uprawie, jak i GMO.
Na owoce i warzywa nakłada się cienką warstwę wosku, aby zapobiec ich wysychaniu, a dodatkowo pięknie je nabłyszczyć.
I to pod tym woskiem odkładają się z reguły pestycydy.
Sposoby na usuwanie pestycydów
Jeśli nie mamy swoich warzyw i owoców z własnych upraw, to praktycznie nie jest możliwe kupienie takich bez oprysków.
Co zatem robić aby pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?
Czy samo mycie ich w ciepłej wodzie wystarczy?
I tu okazuje się, że mamy pod ręką bardzo dobre, naturalne, sprawdzone, domowe sposoby.
- Sposób 1: woda z solą lub sokiem z cytryny.
Na 1 itr wody dajemy 1 łyżeczkę soli himalajskiej lub 2-3 łyżki soku z cytryny. W tak przygotowanym roztworze moczymy warzywa i owoce przez około 10 minut. Następnie należy je wypłukać pod letnią, bieżącą wodą.
- Sposób 2: pół szklanki octu jabłkowego na 1 litr wody i 1 łyżka sody oczyszczonej. Tak przygotowany płyn rozpylamy na warzywa/owoce i myjemy je po upływie godziny.
- Sposób 3: najpierw moczymy warzywa i owoce w roztworze o odczynie kwaśnym, czyli woda z octem, a następnie moczymy je w roztworze o odczynie zasadowym, czyli woda z sodą oczyszczoną.
Metody te oprócz usuwania pestycydów, usuwają również większość bakterii w tym E.Coli i listerię.
Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?
Najwięcej pestycydów zawierają:
- jabłka,
- brzoskwinie,
- nektarynki,
- truskawki,
- winogrona,
- seler,
- szpinak,
- słodka papryka,
- ogórki,
- pomidory koktailowe,
- ziemniaki,
- sałata i wiele innych.
Najmniej pestycydów zawierają:
- awokado,
- ananas,
- cebula,
- szparagi,
- mango,
- bakłażan.
Jest to lista opublikowana przez amerykańską organizację Environmenta Working Group (EWG).
Źródła: Gazetka „Leki z domowej apteki”, Przyślij zdrowie, oraz www.ekologia.pl
Foto: flickr.com
9 Responses to “Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?”
Adam
otóż,chcę zapytać,czy każda woda czy to z solą czy sodą oczyszczoną ma być przegotowana
czyli,woda + sól najpierw ją przegotować,a później kiedy ochłonie,to wrzucamy jabłka nawet te z własnego ogrodu,i pozostawiamy ma 10 min czy wystarczy zalać garnek zimną wodą,wsypać parę łyżeczek soli himalajskiej,którą zakupiłem,mam też sól morska bogatą w potas
bo teraz mam dylemat,nic opisaliście,jak to należy zrobić,tylko,aby do 1 litra dodać sół himalajska,ale co trzeba zrobić dokładnie to już nie
Marta Brzoza
@Adam
Obojętnie czy przegotowana czy zimna . Musi być jednak wystudzona.
Adam
aha,rozumiem,wiec ja akurat zrobiłem tak,iż przegotowałem ją wraz z solą i postawiłem,aby była taka lekko letnia,wrzuciłem pomidory oraz papierówki,ale smakiem nic sie nie zmieniły,moze on pozostaje taki sam,tylko usuwane są szkodliwe związki
trochę dłużej niż 10 min trzymałem w tej wodzie,później opłukałem pod bierzącą woda z kranu i postawiłem,aby wysły warzywa i owoce
Marta Brzoza
@Adam
Tak jest dobrze.
daga
Dzień dobry,
a co z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie? czy w wyniku takiego „moczenia” owoców czy warzyw nie „uciekną ” one – witaminy i minerały – do roztworu?
Pozdrawiam serdecznie
Marta Brzoza
@daga
W sposób jaki opisałam nie powinno do tego dojść.
Adam
hmmm,własnie,a co z np z kiwi,bananem i innymi owocami
albo np z czosnkiem,bo chyba czosnek ma silne własciwości,to na niego nie działaja szkodliwe związki,ale czy to prawda,tego nie wiem
Aleksander
Za ,,komuny” ostrzegano obywateli przed jedzeniem masła, jaj
wieprzowiny etc. z uwagi na szkodliwość. Kolega ma starą gazetę z tamtego okresu, w której jest notatka notatka o szkodliwym działaniu …. mydła. Przypadki tych ,, szkodliwości” dotyczyły towarów, których brakowało oczywiście na rynku.
Mam 71 lat – mam wszystkie zęby – spożywam maksymalnie dużo artykułów na surowo – jaja, mięso, owoce, warzywa. Rano do śniadania ząbek czosnku. Płyny do posiłków 10 minut przed jedzeniem- nigdy w trakcie. Ciśnienie- jak mówiły kilka razy pielęgniarki – ,, książkowe”
Wszystko gotuję w szybkowarze . Życzę wszystkim dużo zdrowia.
Marta Brzoza
@Aleksander
Gratululę, takiego zdrowia:)