Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?

owoce

Zaczął się właśnie sezon na owoce i warzywa.

W sklepach, w marketach, na targach mamy ich pod dostatkiem w wielorakich odmianach.

Wręcz przywołują nas do kupna swoim pięknym wyglądem.

Jednak tyle się mówi obecnie o stosowaniu nawozów sztucznych, opryskach używanych przy ich uprawach, że nie wiadomo, co o tym myśleć i czy w ogóle je kupować.

Jakim zagrożeniem dla naszego zdrowia są pestycydy?

Wiadomo, że pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami warzyw i owoców. Duża ich ilość zaczyna kumulować się w naszym organizmie. A to już nie są przelewki. Duża ilość toksyn w organizmie, to przeróżne choroby, łącznie z autyzmem.

Niestety, duże ilości pestycydów wywołują nowotwory, doprowadzają do zaburzeń takich układów jak: immunologiczny, nerwowy, rozrodczy.

Ponad 40% wszystkich warzyw i owoców ma wykrywalny poziom toksyn.

Co zatem robić, aby bez strachu delektować się smakiem świeżych warzyw i owoców?

To proste!

Musimy usunąć z nich resztki chemii.

Mamy olbrzymie korzyści wynikające ze spożywania owoców i warzyw, które bogate są w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Jakie to korzyści?

  • To właśnie dzięki nim organizm nasz funkcjonuje prawidłowo.
  • To one chronią nas przed wieloma chorobami, łącznie z nowotworami.
  • I nie dotyczy to tylko warzyw i owoców z upraw ekologicznych, ale także tych zakupionych w osiedlowym warzywniaku.

Musimy mieć jednak świadomość, że piękny wygląd i kształt niekoniecznie stworzyła natura.

Są to efekty stosowania różnych substancji przy ich uprawie, jak i GMO.

Na owoce i warzywa nakłada się cienką warstwę wosku, aby zapobiec ich wysychaniu, a dodatkowo pięknie je nabłyszczyć.

I to pod tym woskiem odkładają się z reguły pestycydy.

Sposoby na usuwanie pestycydów

Jeśli nie mamy swoich warzyw i owoców z własnych upraw, to praktycznie nie jest możliwe kupienie takich bez oprysków.

Co zatem robić aby pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Czy samo mycie ich w ciepłej wodzie wystarczy?

I tu okazuje się, że mamy pod ręką bardzo dobre, naturalne, sprawdzone, domowe sposoby.

  • Sposób 1: woda z solą lub sokiem z cytryny.

Na 1 itr wody dajemy 1 łyżeczkę soli himalajskiej lub 2-3 łyżki soku z cytryny. W tak przygotowanym roztworze moczymy warzywa i owoce przez około 10 minut. Następnie należy je wypłukać pod letnią, bieżącą wodą.

  • Sposób 2: pół szklanki octu jabłkowego na 1 litr wody i 1 łyżka sody oczyszczonej. Tak przygotowany płyn rozpylamy na warzywa/owoce i myjemy je po upływie godziny.
  • Sposób 3: najpierw moczymy warzywa i owoce w roztworze o odczynie kwaśnym, czyli woda z octem, a następnie moczymy je w roztworze o odczynie zasadowym, czyli woda z sodą oczyszczoną.

Metody te oprócz usuwania pestycydów, usuwają również większość bakterii w tym E.Coli i listerię.

Jakie owoce i warzywa zawierają najwięcej pestycydów?

Najwięcej pestycydów zawierają:

  •  jabłka,
  •  brzoskwinie,
  •  nektarynki,
  •  truskawki,
  •  winogrona,
  •  seler,
  •  szpinak,
  •  słodka papryka,
  •  ogórki,
  •  pomidory koktailowe,
  •  ziemniaki,
  • sałata i wiele innych.

Najmniej pestycydów zawierają:

  •  awokado,
  •  ananas,
  •  cebula,
  •  szparagi,
  •  mango,
  •  bakłażan.

Jest to lista opublikowana przez amerykańską organizację Environmenta Working Group (EWG). 

Źródła: Gazetka „Leki z domowej apteki”, Przyślij zdrowie, oraz www.ekologia.pl

 

Marta Brzoza Marta Brzoza

Form by (e)NeTes



Foto: flickr.com

9 Responses to “Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw?”

  • Adam

    otóż,chcę zapytać,czy każda woda czy to z solą czy sodą oczyszczoną ma być przegotowana

    czyli,woda + sól najpierw ją przegotować,a później kiedy ochłonie,to wrzucamy jabłka nawet te z własnego ogrodu,i pozostawiamy ma 10 min czy wystarczy zalać garnek zimną wodą,wsypać parę łyżeczek soli himalajskiej,którą zakupiłem,mam też sól morska bogatą w potas

    bo teraz mam dylemat,nic opisaliście,jak to należy zrobić,tylko,aby do 1 litra dodać sół himalajska,ale co trzeba zrobić dokładnie to już nie

  • Marta Brzoza

    @Adam
    Obojętnie czy przegotowana czy zimna . Musi być jednak wystudzona.

  • Adam

    aha,rozumiem,wiec ja akurat zrobiłem tak,iż przegotowałem ją wraz z solą i postawiłem,aby była taka lekko letnia,wrzuciłem pomidory oraz papierówki,ale smakiem nic sie nie zmieniły,moze on pozostaje taki sam,tylko usuwane są szkodliwe związki
    trochę dłużej niż 10 min trzymałem w tej wodzie,później opłukałem pod bierzącą woda z kranu i postawiłem,aby wysły warzywa i owoce

  • Marta Brzoza

    @Adam
    Tak jest dobrze.

  • daga

    Dzień dobry,
    a co z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie? czy w wyniku takiego „moczenia” owoców czy warzyw nie „uciekną ” one – witaminy i minerały – do roztworu?
    Pozdrawiam serdecznie

  • Marta Brzoza

    @daga
    W sposób jaki opisałam nie powinno do tego dojść.

  • Adam

    hmmm,własnie,a co z np z kiwi,bananem i innymi owocami

    albo np z czosnkiem,bo chyba czosnek ma silne własciwości,to na niego nie działaja szkodliwe związki,ale czy to prawda,tego nie wiem

  • Aleksander

    Za ,,komuny” ostrzegano obywateli przed jedzeniem masła, jaj
    wieprzowiny etc. z uwagi na szkodliwość. Kolega ma starą gazetę z tamtego okresu, w której jest notatka notatka o szkodliwym działaniu …. mydła. Przypadki tych ,, szkodliwości” dotyczyły towarów, których brakowało oczywiście na rynku.
    Mam 71 lat – mam wszystkie zęby – spożywam maksymalnie dużo artykułów na surowo – jaja, mięso, owoce, warzywa. Rano do śniadania ząbek czosnku. Płyny do posiłków 10 minut przed jedzeniem- nigdy w trakcie. Ciśnienie- jak mówiły kilka razy pielęgniarki – ,, książkowe”
    Wszystko gotuję w szybkowarze . Życzę wszystkim dużo zdrowia.

  • Marta Brzoza

    @Aleksander
    Gratululę, takiego zdrowia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Ann Wigmore: Żywność, którą zjadamy może być albo najlepszym i najbardziej efektywnym lekarstwem albo najwolniej działającą trucizną”.
  • Biznes na chorobach będzie trwał tak długo, jak będziesz a n a l f a b e t ą w zakresie własnego zdrowia.

  • David Suzuki: "Politycy, czy naukowcy, którzy mówią, że produkty GMO są bezpieczne, są albo bardzo głupi, albo kłamcami". 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS
Facebook
Twitter